Obama’s keus

Joseph O’Neill

“Leest u nog een goed boek?”, vroeg een journalist aan President Obama vorig jaar. Zijn antwoord was Netherland van Joseph O’Neill. Van zijn politiek krijg ik niet zoveel hoogte maar literaire smaak heeft Obama.

Laagland heet het boek bij ons en vertelt over Hans van den Broek, een Nederlander die vanuit Londen naar New York is verhuisd, nadat zijn vrouw Rachel daar een baan kreeg. Na 9/11 groeien ze uit elkaar door Rachels angst dat er weer wat zal gebeuren. Hans weet haar angst niet te hanteren en dit zorgt voor een grote stilte in hun relatie. Rachel gaat samen met haar zoon terug naar Londen. Hans blijft achter in het Chelsea Hotel in New York, waar hij ons deelgenoot maakt van zijn gedachten die lijken te dobberen en te wachten op het moment dat er iets gebeurt waardoor hij zijn leven weer richting kan geven. Dat gebeurt door zijn ontmoeting met Chuck Ramkissoon, die zijn entree maakt tijdens een cricketwedstrijd.

Cricket speelt een belangrijke rol in het boek. Die sport beoefende Hans tijdens zijn jeugd in Den Haag. Chuck wil zijn versie van de Amerikaanse droom verwezenlijken door cricket de rechtmatige plaats in de Amerikaanse samenleving terug te geven. O’Neill schrijft in een prachtige stijl en door zijn eigen jeugd in Den Haag wist hij mij te verrassen met de jeugdherinneringen van Hans. Cricket is een onzichtbare sport in Amerika die door veel immigranten gespeeld wordt. O’Neill zegt in een interview dat hij vanuit het perspectief van een Europeaan die cricket speelt, Amerikanen wilde laten zien wat er recht onder hun neuzen gebeurt zonder dat ze het zien. Ik doe niet aan sterren voor waardering maar wat mij betreft komt dit prachtige boek in de buurt van de star spangled banner.

Een interview met O’Neill in het programma Boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s