Murakami daisuki desu

1Q84 deel 1 & 2

Er is veel om naar uit te zien in de maand juni. De Tweede Kamerverkiezing op woensdag 9 juni bijvoorbeeld, omdat we dan weten in welk bootje we met z’n allen stappen. Of het WK voetbal in Zuid-Afrika nu Sneijder in vorm is. Of de wandelvakantie in Ierland omdat juni de droogste maand van het jaar is in dat land. Maar vooral vanwege de uitgave van de eerste twee delen van Haruki Murakami’s 1Q84. Daarmee boffen we in Nederland. Het derde deel komt pas in 2011 uit. Da’s wel een beetje gek, maar dit zal te maken hebben met het feit dat de uitgever bang is dat Murakamiliefhebbers massaal de engelse vertaling zullen aanschaffen.

Waarom is de nieuwe Murakami iets om naar uit te zien? Omdat ik anderhalf jaar geleden De jacht op het verloren schaap las en bijna uit had en meer van hem wilde lezen en ik op de trein naar Leeuwarden sprong om daar bij De Slegte en de boekhandel alle andere titels van hem te kopen zodat ik wekenlang alleen maar Murakami las en daar heel blij van werd. Daarom.

Een lezing van Pieter Steinz, chef Boeken van NRC, over Murakami en zijn plaats in de Japanse literatuur maar vooral over de invloeden van hem op andere schrijvers en de invloeden van andere schrijvers op hem. Een beetje rommelige lezing maar leuk als introductie op zijn werk.

De lezing is af te luisteren via onderstaande knop.

Lezing Murakami

2 gedachten over “Murakami daisuki desu

  1. Robert
    ik heb nog nooit iets van de beste man gelezen. Welke titel adviseer jij mij?
    Ik heb binnenkort een weekje vrij dus tijd om te lezen, zou je zeggen…

  2. Oei, lastige vraag. Zelf begon ik in De jacht op het verloren schaap, maar dat was toeval. Norwegian Wood is een “normaal” boek van Murakami en het was zijn doorbraak in Japan. Een liefdesgeschiedenis, mooi boek maar zonder Murakami’s surrealistische kant. Anders begin je met een verhalenbundel, als je van verhalen houdt bijv. Blinde vrouw, slapende wilg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s