Chris Cleave

Chris Cleave

Chris Cleave is journalist bij de Guardian en schrijver van twee opmerkelijke romans. Zijn debuut verscheen onder de titel Beste Osama in 2005 en is onlangs als goedkope herdruk verschenen als Licht ontvlambaar.
Een aantal bommen gaan af tijdens de wedstrijd Arsenal-Chelsea, precies op het moment dat Van Persie (!) op doel schiet. Daarbij komen meer dan 1000 mensen om. Het verscheen in Engeland op 7 juli 2005, de dag dat er vier bommen ontploften in Londen. Hierdoor kreeg de roman veel aandacht en leek het verhaal ingehaald door de werkelijkheid. Het boek is een brief aan Osama Bin Laden, geschreven door een jonge vrouw die man en kind verliest en haar verdriet en schuldgevoel probeert te verwerken door zich te richten tot de man achter de bommen.
Je zou met dit gegeven verwachten dat je een zwaar tragisch boek in handen hebt, maar ondanks de tragiek is het boek ontzettend grappig.
Totaal niet grappig is de verfilming van het boek uit 2008 met Michelle Williams als jonge moeder. De film neemt al snel een heel andere wending dan het oorspronkelijke verhaal, wellicht om politiek correct of genuanceerd over te komen, maar slaat de plank daardoor volledig mis. De moeder zoekt contact met de familie van een van de terroristen en blijkt aan het eind zwanger te zijn. Simpel gezegd, dit staat niet in het boek. Een film hoeft een boek niet op de letter te volgen, maar Sharon Maguire vertelt een totaal ander verhaal. De regisseusse is bekend van Bridget Jones’ Diary met de irritante Renée Zellweger als mollige Bridget. Je mag als schrijver hopen dat Sharon Maguire niet bij je op de stoep staat met de vraag of ze alsjeblieft je boek mag verfilmen. Maar ik dwaal af. Het boek is een aanrader en mocht je nog om een cadeautje verlegen zitten dan zit je voor een tientje helemaal goed.

Kleine Bij is de tweede roman van Cleave en weer een aanrader. Twee verhalen komen bij elkaar in dit boek, dat van een moderedactrice en een jonge vrouw uit Nigeria die haar land is ontvlucht nadat haar dorp is uitgemoord door een bende die voor een oliemaatschappij werkt. Daarmee vertel ik al te veel volgens de achterflap (lees nooit een achterflap, trouwens). Weer heeft Cleave een onthutsend, ontroerend en mooi verteld verhaal geschreven, met de nodige humor als tegenwicht.

De trailer van Incendiary, de verfilming van Licht ontvlambaar:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s