E-lezen is ook lezen

Iliad irex e-readerZo nu en dan stelt een bibliotheekbezoeker de vraag: wanneer beginnen jullie met het uitlenen van e-books? Landelijk wordt er in bibliotheekwereld druk over gepraat en de voorbereidingen zijn in gang gezet, maar het duurt nog heel even voordat er daadwerkelijk digitale boeken in de catalogus te vinden zijn.

Wel circuleren er in de Súdfryske bibliotheken sinds kort twee Iliad e-readers, die door leners een weekje uitgeprobeerd kunnen worden tegen een borg van € 50,-. Hoewel dit al wat oudere apparaten zijn is er nu al een wachtlijst van enkele maanden. Om voorbereid te zijn op vragen over het gebruik ervan mocht ik er een weekendje een mee naar huis om hem uit te proberen.

Voordat het apparaat gebruikt kon worden moest hij minimaal 3 uren aan de stroom. De rest van het weekend kon hij daar ruimschoots mee toe. In de doos zitten behalve de reader twee snoertjes (een voor het stopcontact en eentje voor de verbinding met de computer) en een verkorte handleiding. Altijd handig, want de uitgebreide handleiding zit in de e-reader zelf en die kun je dus pas lezen als je weet hoe je het ding aan moet zetten. Er zijn niet al te veel knoppen, waarvan de werking gauw duidelijk wordt. Het touchscreen kan bediend worden met een pennetje dat handig verstopt zit in de reader en dat je zomaar kwijt zou kunnen raken als je niet oplet.

Het leeswerk dat alvast opgeslagen is in de reader kon mij niet bijzonder boeien. Sherlock Holmes, een verzameling korte intro’s van boeken die je moeten aansporen het boek zelf aan te schaffen, een oude NRC – dat soort zaken. Nu zijn e-books tamelijk prijzig, maar gelukkig zijn er rechtenvrije boeken op internet te vinden die gratis gedownload kunnen worden. Een heel geschikte site daarvoor is Manybooks.net. Hoewel de Engelstalige boeken hier de overhand hebben vind je er boeken in allerlei talen, en, wat een groot voordeel is, in allerlei bestandsformaten. Dat is geen overbodige luxe, want niet elke e-reader slikt elk formaat e-book. Deze niet al te moderne Iliad-reader kan bijvoorbeeld geen ePub-bestanden aan. Pdf kan wel, maar dat past zich niet aan het schermformaat aan, zodat de lettertjes veel te klein zijn. Je kunt de tekst wel vergroten, maar dan zie je maar een stukje van de bladzij, heel onhandig. Gelukkig lukte het wel met Mobipocket-bestanden.

Er staan nu een aantal extra titels op de e-reader die ik in handen had, zoals een paar detectives, een Jane Austen, Jules Verne. Het overzetten van computer naar de Iliad werkt heel simpel met het usb-kabeltje; de reader wordt door Windows probleemloos herkend als externe schijf. De e-reader bevat nu zo’n 16 boeken en die nemen ongeveer 20 MB schijfruimte in beslag. In totaal is er 128 MB beschikbaar. Niet veel, maar als ik snel reken passen daar toch nog zo’n 100 boeken in. Waarschijnlijk meer, want er staan ook andere bestanden op de e-reader, zoals de handleiding.

Dat het scherm plezierig leest hoef ik niet te vermelden, dat is inmiddels algemeen bekend. Dat het laden van een nieuwe bladzijd heel even duurt is ook bekend, maar het stoorde veel minder dan ik had verwacht.

De bieb leent dus nog geen e-books uit, maar er is genoeg gratis en goedkoop materiaal te vinden op internet.

Wie ook graag een e-reader wil testen kan zich hier aanmelden. Reken wel op een wachttijd van enkele maanden!

Meer weten over e-lezen? Op Digitaleboekenlezen staat productinformatie en een koopgids voor e-readers. Ook zijn hier een aantal Nederlandstalige boeken gratis te downloaden. E-readers.nl is eveneens informatief en heeft onder andere een kieswijzer.

Een gedachte over “E-lezen is ook lezen

  1. Dag Annelies, wat een leuk stuk en ik heb ook het filmpje bekeken. Heel aardig Ik denk er serieus over om zelf een Be-book aan te schaffen voor de vakantie ( ik ga dit jaar vliegen dus als we lang moeten wachten op het vliegveld..je weet maar nooit tegenwoordig). Toen ik dat aan mijn zusje vertelde was ze me alweer voor geweest. Zij heeft er al een en ook al de nodige digitale boeken aangeschaft en erop gezet om ze straks in het vliegtuig en tijdens een rondreis in Midden-Amerika te kunnen lezen.
    Wat leuk dat onze klanten het ook allemaal willen proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s