MØRD in de bibliotheek

Maand van het Spannende Boek 2010Van de week zat ik de mooie zonnige ochtend van mijn enige vrije dag door te brengen bij de kapper. Toen het woord ‘boeken’ viel in het gesprek naast mij spitste ik de oren – beroepsdeformatie neem ik aan. “En heb je nog lekkere boeken gelezen de laatste tijd?”. De kapster bleek niet zoveel tijd gehad te hebben, want ze had het druk met de tuin. Herkenbaar. Toen vertelde ze dat ze een aantal boeken had gekocht op de rommelmarkt en leuk in gesprek geraakt was met een andere boekenzoekster, die haar een aantal geschikte boeken aanraadde. Haar klant, het hoofd vol zilverpapier en verf, droeg even later de Maand van het Spannende Boek  aan: “Kun je nu niet een geschenkboekje krijgen of zo?”, waaruit blijkt dat deze jaarlijks terugkerende acties doeltreffend zijn. herkenbaarheid. Herhaling maakt dat we iets beter onthouden.

De Maand van het Spannende Boek krijgt in de bibliotheek aandacht in de vorm van affiches, een stukje in de nieuwsbrief en een gratis boekenlegger voor lezers, die daarmee voordelig 1e klas kunnen reizen met de NS. Deze treinactie is geldig tot 25 augustus.

Dit jaar staan de Scandinavische misdaadboeken in de schijnwerpers. Nu lees ik graag detectives, maar de laatste tijd heb ik te weinig tijd om te lezen. De meeste bezoekers van de bibliotheek weten beter dan ik wat mooie boeken zijn. Een bekentenis: ik heb zelfs de Millenniumtrilogie nog niet gelezen. Die schijnt zo verslavend te zijn dat ik er niet aan durf te beginnen voordat ik wat ruimer in de tijd zit. In de vakantie misschien? Het zijn drie dikke pillen en dus niet voor niets de meest verkochte e-books van het afgelopen jaar.

Nederlandse misdaadauteurs kunnen de keuze voor de Scandinaviërs niet echt waarderen. “Wat een hete maand voor Nederlandse thrillerschrijvers had moeten worden, lijkt nu uit te monden in een lange, gure Zweedse winternacht”, constateert auteur Alex van Galen treurig. Lees het volledige artikel op het Vlaamse blog “De Papieren Man“.
Maar volgens mij liften àlle thrillerauteurs mee op de belangstelling voor spannende boeken.

Wie spannende leestips zoekt heeft, zoals gezegd, weinig aan mij. Robert zet op dit blog gelukkig veel thrillers in het zonnetje, en we hebben internet natuurlijk ook nog:

Tot slot: een interview met de Zweedse thrillerauteur Karin Wahlberg:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s