Tip vd Mnd: Francisco X Stork

Francisco X Stork

Marcelo en de echte wereld
De 17 jarige Marcelo Sandoval hoort muziek in zijn hoofd, woont in in een boomhut, heeft regelmatig diepgaande gesprekken met een vrouwelijke Rabbijn, is het liefst aan het werk met paarden en heeft een ijzeren geheugen voor feiten.

Hij heeft het syndroom van Asperger.
Het is bijna zomervakantie als het verhaal begint en Marcelo verheugt zich erop om op de boerderij te werken met paarden die getraind zijn om om te gaan met kinderen met stoornissen of handicaps. Zijn vader heeft echter andere plannen. Hij vindt dat Marcelo kennis moet maken met de echte wereld en zorgt ervoor dat Marcelo op de postkamer komt te werken van zijn advocatenkantoor. Marcelo wil niet maar ze komen tot een compromis. Als hij zijn zomerstage goed afrondt, mag hij op zijn speciale school blijven. Anders gaat hij naar een reguliere school. De confrontatie met “de echte wereld” is waar het om draait in dit boek. Meer vertellen over het verhaal is zonde.

Het boek is geschreven in de ik-vorm waardoor je deelgenoot wordt van de wonderlijke gedachten van Marcelo en hoe hij de wereld om zich heen waarneemt. Uitdrukkingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, worden door hem letterlijk genomen waardoor er regelmatig spraakverwarring ontstaat. Op school heeft hij geleerd wat bepaalde gezichtsuitdrukkingen betekenen omdat hij zelf niet in staat is om gezichten te lezen. Tijdens zijn zomerstage wordt Marcelo voor het eerst geraakt door andere mens wat hem in conflict brengt met zijn vader en de zoon van de medevennoot van zijn vaders advocatenkantoor.

Het verhaal is een coming of age, het verlies van onschuld en de pijn van het volwassen worden. Terwijl hij liefde, jaloezie en wedijver ontdekt, verdwijnt de innerlijke muziek. Het boek is volkomen terecht overladen met prijzen. De auteur verliest zich niet in een gedetailleerde uitleg waardoor het verhaal scherp en levendig blijft. Stork heeft een prachtig boek geschreven over een jongeman die je in je hart sluit.

Francisco Xavier Stork
Het levensverhaal van Francisco Stork lijkt zo uit een roman te komen. Zijn Mexicaanse moeder Ruth raakte ongehuwd zwanger en werd door haar vader gedwongen te bevallen in een klooster ver weg van huis. Ze moest haar kind afstaan voor adoptie, maar eenmaal bevallen wilde ze het kind houden. Zes jaar later huwde ze met de twintig jaar oudere Charles Stork, een zachtaardige Nederlander, die Francisco zijn achternaam gaf en een typemachine omdat de 6 jarige Francisco schrijver wilde worden. Zijn stiefvader kwam bij een auto-ongeluk om het leven toen Francisco 13 was. Ondanks de armoedige omstandigheden waaronder ze leefden, lukte het Francisco advocaat te worden.

Zijn schrijversambitie is hij nooit kwijtgeraakt al debuteerde hij pas op 47 jarige leeftijd. Er zijn in de VS vier boeken van hem verschenen waar zijn Latijns-Amerikaanse afkomst een rol in speelt. Hij schrijft voor Young Adults, jongeren van 15 tot 25 jaar.

Een gedachte over “Tip vd Mnd: Francisco X Stork

  1. Gisteravond heb ik geheel tegen mijn zin afscheid moeten nemen van Marcelo.
    Wat een prachtig boek, ik heb het in een paar uur uitgelezen!
    Hopelijk komt er nog eens een vervolg, ik ben namelijk heel benieuwd hoe het verder gaat met deze bijzondere jongen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s