Paper towns

Made in the USA is een serie Young Adult Books (YAB) van Uitgeverij Lemniscaat waarin ze de beste Ameikaanse verhalen uit dit genre uitbrengen.

Paper towns heeft als tweede titel Waar is Margo Roth Spiegelman? Om deze vraag draait het verhaal. Margo is een vrijgevochten meid en bron van veel, bewonderende verhalen op school. Hoofdpersoon Q is 18 en al zijn hele leven lang verliefd op Margo, maar ze zijn na een gruwelijke gebeurtenis op hun elfde uit elkaar gegroeid. Margo verdwijnt vlak voor het eindexamen nadat ze Q op een avond op sleeptouw heeft genomen om een aantal zaken recht te zetten. Ze verdwijnt wel vaker en is altijd teruggekomen, maar Q voelt dat Margo deze keer echt weg is en hij vreest het ergste. Het boek vertelt over zijn zoektocht naar Margo.

Schrijver John Green laat prachtig zien hoe Q steeds meer ontdekt over de echte Margo en hoe dat verschilt van zijn beeld van haar. Tegelijk ontdekt hij hierdoor meer over zichzelf. Behalve een ontroerend liefdesverhaal is het ook een humoristisch en diepgravend verhaal en laat het boek zien dat YAB vaak meer te vertellen en te bieden hebben dan “grotemensenboeken”. Een aanrader.

Aardig is het verhaal over de papieren steden uit de titel. Kaartenmakers voegden soms een niet-bestaande plaats toe aan hun wegenkaarten om hiermee andere kaartenmakers te betrappen op kopieerdrift.

Een gedachte over “Paper towns

Plaats een reactie