De ontdekking van de curryworst

Uwe Timm

Uwe Timm is vooral bekend van zijn boek Mijn broer bijvoorbeeld waarin hij op zoek gaat naar de beweegredenen van zijn oudere broer om aan het Oostfront te gaan vechten.

In De ontdekking van de curryworst is wederom de Tweede Wereldoorlog de achtergrond van een menselijk verhaal. 

De verteller van dit verhaal beweert al jaren dat de curryworst in Hamburg is uitgevonden door ene Lena Brückner. Borrelpraat natuurlijk, maar hij gaat uiteindelijk naar de wijk waar hij vroeger zijn tante bezocht om Lena te zoeken.

Hij vindt haar in een verzorgingstehuis. Zij is inmiddels blind en brengt haar dagen breiend door. Hij zoekt haar regelmatig op en zij grijpt de bezoekjes aan om haar verhaal over de laatste weken van de oorlog te vertellen.
Alles is op de bon en de Britten komen steeds dichterbij. Op een dag neemt ze een marinier in huis die deserteert en zich verstopt voor de buitenwereld. Later vertelt ze hem niet dat de Duitsers al hebben gecapituleerd omdat ze geniet van zijn aanwezigheid. Dat de uitvinding van de curryworst eigenlijk een ongelukje blijkt te zijn, is niet meer van belang in dit prachtige liefdesverhaal waarin tegelijk een beeld van de chaos in het Hamburg van 1945 wordt gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s