Onvoorstelbaar India

Zes verdachten

Vikas Swarup werd hier bekend door de film Slumdog Millionaire, de prachtige verfilming door Danny Boyle van De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel.

Swarup is ambassadeur in Japan. Voorin het boek is een disclaimer opgenomen waarin de uitgever meldt dat “Vikas Swarup in dienst van de Indiase overheid is, maar dat geen van de opvattingen op enigerlei wijze uitgelegd moet worden als zijnde opvatiingen van de Indiase overheid of van de auteur in zijn officiële hoedanigheid“.

Niet onverstandig om dit op te nemen want net als in Aravind Adiga’s De witte tijger wordt ons in Zes verdachten een India voorgeschoteld dat van corruptie aan elkaar hangt en waarbij de toon satirisch is.

In het boek draait het om de moord op playboy en zoon van de minister van Binnenlandse zaken Vicky Rai. Rai staat terecht voor de moord op een serveerster die hij neerschoot omdat ze hem niet een drankje wilde inschenken. Dankzij zijn connecties wordt hij vrijgesproken. Op het feest dat hij geeft om zijn vrijspraak te vieren wordt hijzelf vermoord. Er zijn zes verdachten. Een onderzoeksjournalist vertelt het verhaal van elke verdachte in elkaar afwisselende hoofdstukken. Swarup slaagt er met vlag en wimpel in om elke verdachte interessant te maken en daarbij de verhaallijn duidelijk te houden. Elke verdachte heeft een hele goede reden om Vicky Rai neer te schieten, zodat je de moord op Vicky Rai niet anders kunt zien dan een vorm van gerechtigheid. Wie het uiteindelijk gedaan heeft is niet zo belangrijk in dit kleurrijke en geurrijke boek van Swarup.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s