Bibliotheekhistorie

bieb-dertigerjaren
Boeken bij het loket (ong. 1932)

 Bibliotheken krijgen wel eens te horen dat zij te weinig met hun tijd meegaan. Of dat verwijt nu wel of niet terecht is, wie de foto’s uit vroeger jaren bekijkt kan zien dat er in de loop van de jaren echt wel veel veranderd is. Niet alleen het interieur is onherkenbaar voor bezoekers die – bijvoorbeeld – 50 jaar geleden voor het laatst een bibliotheek bezochten, ook de opkomst van de computer en media als luisterboeken en dvd’s waren toen nog niet te voorspellen. En wie heeft de tijd nog meegemaakt dat je een lijstje moest inleveren en de boeken bij een loketje kon afhalen? 

Mevrouw Huese, lid van de bibliotheek in Heerenveen, heeft twee foto’s uit de 60’er jaren gebracht. De bibliotheek was toen nog gevestigd in voormalig café “De drie gemeenten” aan de Vleeschmarkt te Heerenveen. Tegenwoordig is daar restaurant ‘De Bieb‘ te vinden. We hebben deze foto’s gescand en in ons online fotoalbum geplaatst. Het aardige is, dat deze mevrouw ook enkele namen kon noemen van de medewerksters die op de foto’s poseren. 

bieb-1961
Medewerksters in 1961

 Op de foto o.a.: Willy Vlasveld (mevr. met bril), Gré Boltje (bij de kast in bloemetjesjurk,  Juffr. van der Laan (de oudste medewerkster, achter bij de tafel).

Bieb-1963
Dit was in 1963
In de fotoalbums van de bieb (de links staan hieronder) ontbreken de meeste namen. Herkent u medewerkers en/of klanten? Geeft u dan de namen aan ons door! Dat kan rechtstreeks in Picasaweb, maar ook via mail.

Wie nog (historische) bibliotheekfoto’s bezit en geen bezwaar heeft tegen publicatie, wordt van harte uitgenodigd deze foto’s te mailen naar de bibliotheek. Brengen kan ook; na het scannen van de foto’s krijgt u ze uiteraard terug. Dit geldt ook voor de bibliotheken van Joure, Lemmer, St-Nicolaasga, Langweer en Jubbega.
Opmerkelijke foto’s krijgen een ereplaatsje in dit blog! 

Links:
Bibliotheekgeschiedenis van Heerenveen, Joure en Lemmer
Archieffoto’s bibliotheek Heerenveen: ong. 1930, zestiger jaren, K.R. Poststraat, Burg. Kuperusplein tot 1996.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s