Liefde voor boeken en portemonnee

Er zijn inmiddels heel wat sites waarop je kunt bijhouden welke boeken je hebt gelezen, eventueel recensies en een waardering kunt achterlaten en waar je contacten kunt leggen met andere lezers. Neem bijvoorbeeld Librarything, Shelfari , Dizzie en Watleesjij.nu. Via onze vernieuwde catalogus is daar nu ook MyDiscoveries bijgekomen.

Boekenliefde.nl

De nieuwe spruit Boekenliefde.nl biedt evenals de genoemde sites de mogelijkheid om je eigen titels in te voeren. Niet iedereen heeft zin en tijd om alle boeken die in de loop van de jaren gelezen zijn in te gaan voeren op een website (ik ga nu even van mezelf uit…), maar boekenliefde heeft een interessant extraatje: er is een koppeling te maken met je bibliotheeklidmaatschap. Heb je eenmaal je bibliotheek, pasnummer en pincode (geboortedatum) doorgegeven, dan scharrelt Boekenliefde geheel zelfstandig de op dit moment geleende titels bij elkaar. Dat is handig: je hoeft je eigen boeken niet in te voeren en, nòg handiger, je ontvangt automatisch een herinnering als de boeken terug moeten naar de bieb. Dit kan naar keuze 7 of 3 dagen of 1 dag van tevoren, plus elke dag als je al te laat bent. Deze laatste service zou eventueel ook door de bibliotheek geboden kunnen worden, maar daar is om verschillende redenen (nog) niet voor gekozen.

BoekenNatuurlijk heb ik even een account aangemaakt om met recht van spreken dit blogbericht te kunnen schrijven. Na het aanmelden kwamen de materialen die op dit moment op mijn pas staan al na ongeveer een half uur op mijn plankje in boekenliefde.nl te staan. Cd’s worden aangegeven als boeken, maar daar gaan we niet over zeuren.

Hoe zit het met de privacy?
In een reactie op deze vraag stelt Kees van boekenliefde.nl: “Boekenliefde.nl gaat zorgvuldig met de lidmaatschapsgegevens om. Ze worden via een beveiligde verbinding verstuurd (bij de bibliotheek zelf overigens meestal niet), opgeslagen in een afgeschermde database, en zijn niet via de website te achterhalen”
(met dank aan Lifehacking.nl)

Kleine aanvulling (29 oktober): Het werkt! Drie dagen voor het aflopen van de uitleentermijn kwam er een herinneringsmailtje, tegelijk met de allereerste nieuwsbrief van Boekenliefde.nl. Hierin werden een paar verbeteringen aan de site gemeld. Dat deze website aansluiting zoekt bij de bibliotheken, blijkt uit de zin “Leden van Bibliotheek Rotterdam vinden op iedere boek-pagina een link naar hun bibliotheek. Via deze link kunnen ze direct zien of boeken die ze op boekenliefde.nl hebben gevonden beschikbaar zijn. Ook naar andere edities van hetzelfde werk wordt inmiddels direct gezocht. Handig!”.
Een site om in de gaten te houden dus.

Even een onderzoekje:

Een gedachte over “Liefde voor boeken en portemonnee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s