Meesterlijke huivering

Eerst een filmpje (met het geluid hard):

Dit filmpje is geïnspireerd op het boek De oversteek van Justin Cronin en afkomstig van de site Find Subject Zero, een akelig realistische site over een fictief boek. Wat is er aan de hand? Cronin schreef een paar romans die goeie recensies kregen maar nauwelijks voor een rimpeling zorgden. Met het vuistdikke De oversteek zorgde hij in Amerika voor een ware sensatie en volledig terecht. In onze catalogus vind je de volgende omschrijving van het boek:
Na het uitbreken van een virus overleeft een kolonie ‘mensen’ in een gesloten gemeenschap die zij gedwongen zijn te verlaten om een oplossing voor hun problemen te zoeken.
Een beetje kort door de bocht want voordat het virus de aarde in post-apocalyptische staat achterlaat vertelt Cronin in een huiveringwekkende 350 pagina’s hoe het zover gekomen is. Pas daarna komt de kolonie in beeld. We zijn dan bijna 100 jaar in de tijd vooruit gesprongen.

De oversteek

Het begint allemaal met een wetenschappelijke expeditie in de jungle van Zuid-Amerika. De expeditie wordt gefinancierd door het Amerikaanse leger omdat die lucht hebben gekregen van een virus dat mensen onoverwinnelijk maakt. Met die expeditie roept het leger onheil over de hele wereld heen. Het virus verandert mensen in vampiers, al worden ze in het boek viralen genoemd. Dit zijn geen vampiers met liefdesproblemen en gladgeschoren borstkasten zoals bij Stephanie Meyer. Dit zijn vampiers met een ongekende bloedlust die groen oplichten in het donker en mensen uit elkaar scheuren als een maandagkrant.
Zoals in elke goede horror duurt het lang voordat duidelijk wordt hoe de viralen eruit zien en hoe ze handelen.

Niet alle mensen die besmet zijn met het virus worden een viraal. Zij beschikken over de kracht om de viralen telepathisch te bereiken en iets menselijks terug te vinden in de van bloeddorst doordrenkte wezens. Cruciaal lijkt de rol van een jong meisje dat zich honderd jaar later aansluit bij de kolonie. Wat haar rol zal zijn blijft lekker schimmig.

De oversteek is 1000 bladzijden lang zeer overtuigend, al zal dit voor sommige mensen te veel van het goede zijn. In ieder geval laat Cronin genoeg te raden over voor deel twee en drie die later verschijnen. Deel een wordt verfilmd door Ridley Scott, de man van de horror-sf klassieker Alien. Ook zo’n huiveringwekkend meesterwerk.

Een gedachte over “Meesterlijke huivering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s