Adriaan van Dis – Tikkop

Foto Merlijn Doormerik

Op de foto op de achterkant van Tikkop staart Van Dis naar buiten. Het lijkt een houding die Marten Mulder regelmatig aanneemt in het boek Tikkop. Mulder kijkt vanuit zijn gammele verblijf in Zuid-Afrika naar de zee en naar het vissersdorp dat beneden de duinen ligt en observeert het armoedige leven daar.

Het is het tweede boek na De Wandelaar waar Mulder in figureert. Het is verleidelijk om in Mulder Adriaan van Dis te zien en wat geeft het ook. Van Dis heeft een warm plekje in mijn hart als de man die tientallen schrijvers interviewde op tv, als de man die geweldige lezingen geeft, als de man die taal laat flonkeren, zowel in een roman als voor de microfoon. Ook een man met zelfspot, dezelfde zelfspot die hij Maarten Mulder meegeeft.

Mulder is in Zuid-Afrika om het verleden van Maarten duidelijk te krijgen. Hij scheidt Marten van Mulder om zijn eigen verleden als anti-apartheids activist te onderzoeken, omdat hij op zoek wil naar de beweegredenen van de jonge Mulder en om de gaten in zijn haperende geheugen te dichten. In korte, ritmische zinnen heeft de schrijver een prachtig en levendig boek geschreven waarin hij niet de antwoorden geeft die Mulder zoekt en een schrijnend beeld van Zuid-Afrika na het afschaffen van de Apartheid schetst.

Heimwee speelt een belangrijke rol in Tikkop. Voor wie heimwee heeft naar het boekenprogramma van Van Dis op de VPRO-zondagavond is het goed te weten dat de bibliotheek van Joure 5 dvd’s in haar collectie heeft met interviews uit het programma Hier is…Adriaan van Dis. Helemaal gratis te leen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s