Psycho-blabla

Jeffrey Wijnberg is klinisch psycholoog, psychotherapeut, schrijver en columnist. Hij is grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland en publiceerde hierover meerdere boeken, zoals Gekker dan gek en Ik kijk dwars door je heen.

In het boek Dat moet ik nog een plekje geven, een verzameling van in De Telegraaf verschenen columns, richt Wijnberg zich op het gebrek aan betekenis van in het dagelijks spraakgebruik veelgebruikt psychologisch jargon, bijvoorbeeld: leermomenten, iets niet trekken, in je kracht staan, oud zeer, emotionele blokkades.
Wat heerlijk om te lezen dat het helemaal niet zo gek is om kriebelig te worden van uitdrukkingen als ‘je ding doen’. Waarom moet alles tegenwoordig een beleving zijn? En waarom moet er sprake zijn van ‘een klik’ of ‘chemie’ in de omgang met de ander? Aha, het is helemaal niet zo verkeerd om te piekeren of perfectionistisch te zijn…

Wijnberg daagt de lezer uit om zelf een oordeel te vormen en kritisch na te gaan denken over gangbare opvattingen en modewoordjes.

Tussen de korte hoofdstukken staan toepasselijke Sigmundstrips van Peter de Wit.

Uit bibliotheekoogpunt is het misschien niet handig om te vertellen, maar veel van deze columns zijn ook op de website van de schrijver te lezen.

Tekening van Peter de Wit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s