iPad

De IPad

Binnenkort is het Week van de Mediawijsheid en wij als bibliotheken doen daar volop aan mee. Wat niet mag ontbreken in zo’n week is natuurlijk de iPad, gadget aller gadgets. Maar is het wel een gadget?

Is het niet een geweldig apparaat om je afspraken te regelen, om te skypen, om notities te maken, om je muziekbibliotheek bij te houden, om een lekker verslavend spelletje te spelen, om je e-books te lezen? Dat is het en nog veel meer. Toch heb ik na een weekendje iPad-den een aantal bezwaren en bedenkingen.

Je kunt maar één programma gebruiken, dus multitasken is niet aan de orde. Er zit geen camera op de iPad, dus Skypen is een kale boel (al zijn er geruchten dat de nieuwe versie wel een camera heeft om zo extra aantrekkelijk voor de aarzelende consument te worden).  De iPad toont geen Flash. Dat betekent dat websites met flash net zo interessant zijn als de achterkant van een verpakking. Een USB-stick kan er niet in. Je zoekt je helemaal de rambam naar leuke of nuttige apps. Dat is trouwens meer een probleem van de Apps-store dan van de iPad. De gebruikvriendelijkheid van de iPad staat in schril contrast met de manier waarop Steve Jobs de apps aanbiedt, alsof de Hema alles in een grote grabbelbak gooit (alhoewel). De goedkoopste iPad (€ 500,-) heeft een opslagcapaciteit van 16 GB, net zo veel als een USB-stick van € 25,-.

Tot zover de bezwaren. De iPad is bovenal ontzettend gebruiksvriendelijk. Iedereen kan ermee aan de slag. Het ziet er bovendien prachtig uit als je in de trein zit met het ding op schoot. Na jaren met een muis over het bureau schuiven, is het een belevenis om alles met de toppen van je vingers te regelen. Voor dikke of koude vingers kun je met een vingerbeweging alles vergroten. Wil je het zelf ’s proberen kom dan naar de bibliotheek op de demo-dagen.

2 gedachten over “iPad

 1. Beste schrijver,

  Het een leuk stuk, maar het is een van de vele met weinig stabiel onderbouwde commentaren.

  1. Een week na het plaatsen van dit artikel is iOS 4.2 vrij gegeven door Apple en hebben we multi-tasking gekregen. Het is al maanden bekend is dat dit eraan zat te komen, absoluut het vermelden waard vind ik.
  2. Het gebruik van de Apple Store is gewoon wennen. Je tikt wat je zoekt en van veel apps die te koop zijn is een gratis versie of word een bedrag van € 0,99 gevraagd. Niet echt schrikbarend. Het zoeken is wennen, maar dat is met alles wat nieuw is voor iemand.
  3. Flash, wie mist dit nou echt? Geen flash betekend geen goedbedoelde graphics of onhandige menu’s.
  4. De USB-stick, waar wil je die voor gebruiken? Er is een camera kit en verder zou ik niet weten wat je met een USB stick moet als je rechtstreeks kunt mailen vanaf de iPad of gewoon je documenten online delen via de vele aanbieders.
  5. De vergelijking met een USB stick is een beetje flauw.

  Zoals ik al zei, leuk stuk! Er rammelt alleen veel aan.

 2. Dag Jeroen,

  Bedankt voor je reactie. Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat m’n stukje rammelt. Het is niet een warentest, gewoon m’n bevindingen na een weekendje met de iPad. Dat er nu wel multitasking is doet niks af aan mijn constatering dat ons exemplaar niet kon multitasken op het moment dat ik het schreef.
  Dat je een camerakit erbij kunt kopen is leuk, maar tegelijk vind ik dat de camera ingebouwd had moeten worden voor die minimale prijs van € 500,- voor een iPad.
  Het is met alle nieuwe producten toch wel zo dat er snel wat aan mankeert. De Iliad e-reader die we in de bieb hebben is nu al sterk verouderd terwijl het ding een paar jaar oud is. Het kan niet alle bestandsformaten aan en is in vergelijking met de nieuwe e-readers ontzettend traag.
  Apple brengt de iPad op de markt en zal wel weer met een verbeterde iPad komen. Zo blijf je als consument je geld uitgeven.

  ps. ik ben gek op flash en m’n usb-stick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s