Laatste Wallander

Wallander 4
Wallander 4

In De gekwelde man, het laatste boek over Kurt Wallander, laat Henning Mankell in het midden hoe het Wallander verder gaat, hoewel je de indruk krijgt dat het enigzins tragisch voor hem zal aflopen, hij lijdt onder blackouts die het ergste doen vermoeden.

In de laatste tv-serie rond Wallander draait hij nog gewoon mee en geeft hij zijn leven zelfs een nieuwe wending (oeps, spoiler). Dat is wel wat merkwaardig, alsof Mankell het boek een “Europees” einde geeft en de tv-serie een “Amerikaans” einde.
 
De serie is in ieder geval zeer te genieten, al was het alleen om Isabelle, de agente in opleiding, die een beetje de dochterrol heeft in deze laatste afleveringen. Nina Zanjani, de actrice die Isabelle speelt, zorgt voor de het nodige emotionele vuurwerk. Een rol die in de eerste series voor de overleden Johanna Sällström, die de dochter van Wallander speelde, was weggelegd. Het is alsof Mankells vrouwen in de tv-serie meer reliëf krijgen dan in de boeken.
Met deze 7 afleveringen komt er een eind aan Wallanders verhaal en nemen we afscheid van Martinson en Svartman, die ik zal missen vanwege de komische noot. En natuurlijk Nyberg, die voor een ontroerend komisch moment zorgt in de laatste aflevering. Wallander is aan de dood ontsnapt en als Nyberg Wallander weer ziet, geeft hij hem een knuffel waarop beide mannen zonder een woord te zeggen, verder gaan met de zaak.

Een gedachte over “Laatste Wallander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s