Tip vd Mnd: Jussi Adler-Olsen

Naar interview op Crimezone
Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen schreef al eerder thrillers maar met Serie Q is hij in eigen land Denemarken doorgebroken en nu zijn wij aan de beurt. Na De vrouw in de kooi en De fazantenmoordenaars verscheen onlangs het derde deel De noodkreet in de fles. Ondanks de bizarre plots zijn de boeken door de spanning nauwelijks neer te leggen.

Hoofdpersoon van Serie Q, is Carl Mørck en van hem moet je wel houden. Hij lijkt het prototype van een Scandinavische speurder, een eigenwijze eenling die zich struikelend een weg baant door zijn privéleven en zich op zijn werk weinig aantrekt van de hiërarchie. Toch is Mørck beter te vergelijken met een Amerikaanse held als Victor Carl van William Lashner.

Allereerst verdomt hij het om het inspecteurexamen af te leggen, omdat hij kriegelig wordt van mensen hogerop de ladder. Verder wandelt hij ietwat laconiek en cynisch door het leven. Met brigadier Carl Mørck heeft de schrijver een fantastisch personage neergezet. Weggepromoveerd na een dramatisch incident mag hij zich in de kelder van het politiebureau bezig houden met cold cases. Afdeling Q, waar hij in de loop van de verhalen twee wonderlijke assistenten krijgt. Assad, een schoonmaker met een onduidelijk verleden maar met grote speurderszin. Rose, die ook al weggepromoveerd is, weinig ontzag voor Carl heeft en een secretaresse from hell lijkt.

En dan is er nog Mona, politietherapeute die Carl moet helpen bij het verwerken van zijn traumatische verleden, maar waar hij liever andere dingen mee zou willen doen.

Dankzij de spanning en de bijtijden hilarische humor dender je door de boeken. Hoewel de delen los zijn te lezen, is het aan te raden om ze in volgorde te lezen. Met De noodkreet in de fles won hij de Glazen sleutel, de prestigieuze Scandinavische prijs voor misdaadboeken. Een prijs die Stieg Larsson twee keer postuum kreeg om maar ’s een naam te noemen.

Duitse boektrailer van De vrouw in de kooi:

Nb. Dit is het 100e bericht op ons Suderblog. Een moment om even bij stil te staan.

 

 

 

2 gedachten over “Tip vd Mnd: Jussi Adler-Olsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s