Zo zijn onze manieren

Wie aan etiquette denkt, denkt aan: hoe moet ik het bestek op tafel leggen, wat moet ik aantrekken als op de uitnodiging ‘tenue de ville’ staat, wie loopt het eerst de trap op, de dame of de heer?
Dus als er een dikke pil over etiquette verschijnt van de hand van Beatrijs Ritsema, dan ben je misschien niet snel geneigd om daar eens gezellig in te bladeren.

En toch is het wèl de moeite waard. Beatrijs Ritsema beantwoordt al jaren vragen van lezers in de adviesrubriek ‘Moderne manieren’ die iedere zaterdag in het dagblad Trouw verschijnt. Deze vragen staan ook op haar website ‘Moderne manieren’, met de mogelijkheid om te reageren. Drie brandende vragen per week, met links naar soortgelijke kwesties.
Het zijn heel herkenbare problemen en probleempjes en haar antwoorden zijn nuchter, realistisch en soms heel vermakelijk. Hoewel ze volgens mij een doodenkele keer de plank misslaat zijn haar adviezen meestal nuttig en lezenswaardig.

Zomaar een paar voorbeelden:

Het grote etiquetteboek van Beatrijs RitsemaAl dit soort zaken komt aan de orde in “Het grote etiquetteboek“, onder andere te leen in de bibliotheken van Joure en Heerenveen. In boekvorm leest het een stuk plezieriger dan van het scherm, maar ik hou ook mooi m’n abonnement op de updates van de website Moderne Manieren.

Zegt ze ook iets over goede manieren in de bibliotheek? Ja, hier is een vraag van een meneer die een aanvaring had met de dame achter de balie. Ook al heel herkenbaar, hoewel ik me er niet over op zou winden als ik zo aangesproken werd.

Een gedachte over “Zo zijn onze manieren

  1. ik lees elke zaterdag met veel plezier de rubriek van Beatrijs in de Trouw.
    Mijn zoon vindt dat ook zeer interessant. Voor Sinterklaas had hij “de kleine Ditz”: gevraagd en gekregen. Hij vond dit zo leuk dat hij met 2 boekenbonnen naar de boekhandel ging en ook de “Dikke Ditz” kocht. (http://www.reinildis.nl/etiquette.html)
    Gevolg: om 1 uur ’s nachts nog lezen en de volgende morgen verslapen, zo hoort het niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s