Baby’s houden van boeken!

Informatiefilm BoekStart

Vorige week hebben wij als medewerkers van de bibliotheken van Skarsterlân en Lemsterland een training gehad over BoekStart, een leesprogramma voor baby’s. Baby’s en lezen? Jazeker, het kan!

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Kinderen die mee deden aan BoekStart begonnen met een voorsprong aan het lees- en taalonderwijs en bleken deze voorsprong de hele schoolperiode te behouden.

BoekStart wil het lezen met heel jonge kinderen bevorderen én ouders met jonge kinderen laten genieten van boeken. Samen een boekje bekijken, de plaatjes aanwijzen en benoemen en verhaaltjes voorlezen is niet alleen erg leuk, het versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Baby’s gaan vanaf een maand of twee hetzelfde met boekjes om als met ieder ander speeltje. Ze onderzoeken het boekje door het aan te raken, ernaar te grijpen en door het in de mond te stoppen. Als ze naar het boekje kijken zijn ze gericht op het materiaal, de heldere kleuren en de contrasten. Deze ontdekkingen door middel van tastzin is een belangrijke opstap naar de fase waarin het kind omgaat met het boekje ‘als boek’. Dit gebeurt meestal vanaf dat de baby zes maanden is.
Baby’s van deze leeftijd  zullen de bladzijden omslaan, op het boek slaan of over de plaatjes wrijven. Ze weten nu dat ze iets nieuws te zien krijgen als ze een bladzijde omslaan maar ze hebben er nog niet zo lang  aandacht voor.

Vanaf negen maanden gaan baby’s zich meer richten op de inhoud van het boek. Door samen met een volwassene naar plaatjes te kijken, te aaien en aan te wijzen, krijgen de plaatjes en de tekst geleidelijk betekenis. Ze herkennen nu ook allerlei objecten uit de eigen omgeving zoals de kat of auto.
Rondom de eerste verjaardag nemen baby’s zelf initiatief tot wat ze willen bekijken. Dat gebeurt in willekeurige volgorde: van achter naar voor, met bladzijden tegelijk en steeds weer op zoek naar dat ene interessante plaatje.

BoekStart loopt al in een groot aantal bibliotheken, waaronder die van Heerenveen. Vanaf begin volgend jaar gaan we in de bibliotheken in Skarsterlân en Lemsterland ook beginnen met BoekStart. Er komt een aparte hoek in de bieb waar ouders met hun baby lekker kunnen zitten en lezen en waar alle babyboekjes te vinden zullen zijn.

Gezinnen waarin een baby geboren wordt krijgen van de gemeente een informatiepakket. Hierin zit een tegoedbon waarmee de baby gratis ingeschreven kan worden in één van onze bibliotheken. Als ouders hun baby lid maken krijgen ze helemaal gratis een koffertje van BoekStart waarin onder andere twee boekjes en een cd met kinderliedjes zitten. Als de ouders zelf ook lid worden krijgen zij ook nog eens 10% korting op het abonnement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s