De moderne man

Bij het opruimen van de boeken stuitte  ik op het  ‘Handboek voor de moderne man’ Met zo’n titel is de nieuwsgierigheid snel gewekt en je vraagt je meteen af: waar schiet ik allemaal tekort? Het boekt telt bijna 450 bladzijden en leent zich meer voor doorbladeren dan voor lezen. Een karren-vracht aan onderwerpen komt langs. De man en zijn schoenen, de man en zijn bindingsangst, de man en het huishouden, de man en het uitstellen van doktersbezoek, de man en het vragen naar de weg etc. Werkelijk niets blijft onbesproken. Na het vluchtig doorbladeren blijf ik hangen bij het hoofdstukje ‘Man & relatie’.

Om de traditionele man-vrouw verhouding van een halve eeuw geleden duidelijk te maken, komen de schrijvers (W. de Jong, C. Knijff en H. Prins) met het volgende citaat:

“Neem om te ontspannen voor jezelf een kwartier rust voor je man thuiskomt. Werk je opmaak een beetje bij, doe een band in je haar en wees fris en bevallig. Hij heeft een zware dag achter de rug, samen met mensen die hem overladen met werk en zorgen.   Zijn zware dagtaak moet opgevrolijkt worden en daar ligt jou taak. Bij zijn aankomst zet je al het geluid af van wasmachine, droogkast en stofzuiger. Probeer de kinderen kalm te krijgen. Wees blij hem te zien. Verwelkom hem met een glimlach. Installeer hem comfortabel en maak een warme drank klaar. Schud de kussens op en stel voor zijn schoenen uit te trekken. Spreek hem aan met een zachte, vredelievende en plezante stem. Stel hem geen vragen. Als je zelf kleine bezigheden hebt, doe ze dan zonder praten of storen, want zijn interessepunten zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw”.

Handboek

Ja, die goeie ouwe tijd….. Naar mijn voorzichtige inschatting  hoeven we zo’n houding van de vrouw anno 2011 niet meer te verwachten. Zeker niet van de hoog opgeleide vrouw die geen man meer kan vinden. Of ben ik te pessimistisch? Waar moet de moderne man tegenwoordig aan voldoen? Kort samengevat aan vier dingen. Hij moet een schilderijtje op kunnen hangen en in een overvol café een biertje kunnen bestellen. En natuurlijk humor. Hij moet humor hebben. Dus geen pils bestellen, maar appelsap voor gevorderden of spa geel, dat is lachen. Als vierde, laten we er niet omheen draaien, moet hij geld hebben.

Eén opmerking van de schrijvers is sterk blijven hangen. Een vrouw wil graag dat de man uit zijn ‘comfort zone’ treedt. Dingen doen die hij niet kan en waar hij  zich niet prettig bij voelt.

Aan het versieren en flirten wordt ook veel aandacht besteed. Van een vijfentwintigjarige damvriend hoorde ik dat je bij binnenkomst in een café eerst goed om je heen moet kijken (taxeren) en dan pas aan de bar plaats moet nemen om een biertje te bestellen. Doe je dit andersom dan ben je kansloos. Ga vooral alleen benadrukte hij met klem,  dan heb je meer kans.  Hij heeft hier onderzoek naar gedaan.

Voor alles wat zich in de slaapkamer afspeelt, hypotheken, een carrière-switch, het knopen van een stropdas of het op alternatieve wijze openen van een flesje bier,  kun je in dit boek terecht. Al met al vermakelijk leesvoer, waar uiteindelijk niet al teveel van blijft hangen.

Een gedachte over “De moderne man

  1. Rein wat een ontzettend leuk stukje. Je hebt talent! En inderdaad humor is wel erg belangrijk. Ik denk ook dat heel veel mannen ( en vrouwen) wel graag zo ontvangen zouden willen worden na een dag hard werken 🙂
    ook mooi filmpje met die bierflesjes, ik zal het zo aan zoon Ivo laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s