De nieuwe Grunberg


Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Harry Mulisch worden wel ‘De Grote Drie’ van de Nederlandse literatuur genoemd. Met het overlijden van eerst Hermans en daarna Reve bombardeerde Mulisch zichzelf tot ‘De Grote Een’. Na zijn dood in november vorig jaar is de titel grootste schrijver van Nederland weer vacant, al wijzen steeds meer vingers in de richting van Arnon Grunberg.
Met ‘Huid en haar’ heeft Arnon Grunberg een nieuw boek aan zijn inmiddels omvangrijke oeuvre toegevoegd. De hoofdpersoon, Roland Oberstein, is universitair docent economie in Fairfax (VS), vader van een kind en gelukkig gescheiden. Hij woont in hotelkamers, heeft geen vrolijk wereldbeeld en hecht weinig waarde aan gevoelens en emoties. Oberstein raakt langzaam maar zeker verstrikt in een web van relaties. De ene na de andere vrouw belandt bij hem in zijn (hotel)bed. Dit is des te opmerkelijker, omdat hij zijn veroveringen zeer afstandelijk behandelt. Hij heeft een bijna ziekelijke obsessie voor economie en de dames moeten het keer op keer afleggen tegen zijn interesse voor dit vakgebied. Als hij het uiteindelijk ook nog aanlegt met een 19-jarige studente van de Universiteit wordt dit zijn ondergang. Het boek staat bol van de verhaallijnen en de romanpersonages, maar die worden niet erg uitgediept. De kracht zit vooral in de dialogen, de absurde gesprekken, de oneliners en de humor. Enkele citaten:
Soms vraag ik me af, zegt ze, hoe het komt dat je helemaal niet jaloers bent als ik vreemd ga. Ik heb geen tijd voor jaloezie. Ik ga er tijd voor vrijmaken, ik ga in mijn agenda bladeren en een datum prikken voor jaloezie”
“Hoe weet je dat een man de man van je leven is als je niet alle andere mannen hebt uitgeprobeerd?”..
“Hij heeft de blik van iemand die dooddoeners niet ongestraft laat passeren”.
Grunberg schrijft ontzettend goed, houdt de vaart erin en observeert heel scherp. Uit de losse pols wordt de lezer getrakteerd op een verhaallijn over de relatie tussen Silvie (de ex van Roland) en haar depressieve vriend. Dit verhaal speelt verder geen grote rol in het boek, maar is wel zeer treffend opgeschreven.
‘Huid en haar’ moet het niet hebben van zorgvuldig opgebouwde spanning en na het omslaan van de laatste van 523(!) pagina’s ben je wel even toe aan iets anders. Niettemin blijft het een opmerkelijk boek.
In het programma ‘Boeken’ van de VPRO gepresenteerd door Wim Brands, wordt elke zondagmorgen een schrijver uitgenodigd. Op 7 november was Arnon Grunberg in dit programma te gast om over zijn nieuwste boek te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s