Nationale Gedichtendag

Nationale Gedichtendag
De Nationale Gedichtendag (27 januari) begon in de bibliotheek van Heerenveen met de uitreiking van een nieuwe dichtbundel. Directeur-conservator Han Steenbruggen van museum Belvédère overhandigde het eer-ste exemplaar van ‘Mijn kleine tuin is zo bekoorlijk’ aan burgemeester Peter de Jonge.
In dit collectersitem staan in woord en beeld werken van kunstenaars die tot de collectie van het museum behoren, waaronder de bekende schilder Boele Bregmans.
Gedurende de gehele dag werd een aantal gedichten voorgelezen vanaf een podium en Grytsje Kingma verzorgde een miniconcert met zang en gitaarspel.

Simone van Velze bracht een aantal gedichten van Gerrit Achterberg ten gehore en daarna was het mijn beurt. Ik had mijn oog laten vallen op een aantal gedichten van Gerard Reve uit de bundel ‘Verzamelde gedichten’. In de verantwoording geeft de zelfbenoemde grote volksschrijver aan wat de grondslag van zijn werk is:
”Van mijn vroegste jeugd af ben ik doordrongen geweest van een diep Godsbesef, en van het omringd zijn door een soms tot verrukking voerend, maar meestal als overweldigend ervaren Mysterie. Vandaar dat ik het meeste houd van godsdienstige en mystieke poëzie, mits zij echt en goed is, want ik ben een godsdienstig auteur, of U en ik er zin in hebben of niet; er is niets meer aan te doen”.

Slapeloos

In de nachtwind, als ik niet slapen kan,
hoor ik de toorn en het lijden van God.
Maar boven de storm uit
hoor ik de stemmen van miljoenen zielen,
voor eeuwig verloren,
die roepen om gerechtigheid.
Wat hopen zij? Wat denken zij?
Wat denken zij van Hem?
Wat denkt hij van zichzelf?

Scheppend kunstenaar

Naarmate ik ouder word,
wordt wat ik schrijf, hoewel fraaier verwoord,
steeds enkelvoudiger van inhoud:
liefde (of geen liefde),
en ouder worden,
en dan de Dood

Een meneer op de eerste rij luisterde aandachtig. Het bleek een Reve kenner te zijn en nadat ik klaar was beklom hij het podium en las spontaan een aantal gedichten voor van Gerard Reve.

De foto’s van de Gedichtendag  zijn op Picasa zijn te zien. Filmpjes staan op SuderTube.

Een gedachte over “Nationale Gedichtendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s