Kemal Kayankaya – detective met een grote bek en een klein hartje

Naar recensie
Arjouni

In het Nederlands waren de eerste drie boeken met privédetective Kemal Kayankaya al eerder verschenen. Met deze omnibus is nu ook het laatste verhaal, Kismet, eindelijk vertaald.

Kayankaya is Duits staatsburger, zoals hij regelmatig moet uitleggen aan zijn landgenoten die denken dat hij onnozel is en de taal niet spreekt. Zijn Turkse ouders zijn bij een auto-ongeluk om het leven gekomen, waarna de jonge Kemal door een Duits echtpaar is geadopteerd. Ondanks zijn naam en uiterlijk spreekt hij geen woord Turks en lijdt daar ook niet onder.
Arjouni heeft een viertal boeken geschreven rond deze privédetective met een drankprobleem en een grote bek, die er een pervers genoegen in lijkt te scheppen om criminelen en politiemensen te provoceren, wat hem regelmatig op een pak slaag komt te staan.
Verwacht geen wereldschokkende spanning van Arjouni maar lekker leesvoer vol puntige dialogen, de nodige hilarische humor en een Hercule Poirot-achtige uitleg op het eind van elk verhaal als Kayankaya alle draadjes vakkundig aan elkaar bindt.
Frankfurt, de stad waar Kemal zijn geld verdient, bekijk je voortaan met andere ogen dankzij de bijna vrolijke beschrijving van de rosse buurt en de kleine criminelen die er rondspoken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s