Tip vd Mnd: Lars Kepler

Lars Kepler
Lars Kepler

Thrillerlezers van een zekere leeftijd kennen ongetwijfeld Maj Sjöwall en Per Wahlöö. In de jaren 70 van de vorige eeuw publiceerde dit schrijversechtpaar een tiental sociaalkritische thrillers met een ietwat sombere politieman in de hoofdrol. Deze Martin Beck en de toon van de boeken zijn van grote invloed geweest op de Scandinavische thriller. Schrijvers uit de noordelijke landen kunnen zich maar moeilijk ontworstelen aan de sjablonen die dit echtpaar als standaard heeft neergezet. Geeft niks, beter goed gekopieerd dan slecht bedacht.

Iets anders is dat Sjöwall en Wahlöö waren getrouwd en een vrij uniek duo vormden.
Tegenwoordig zijn er meer schrijversduo’s die zich aan thrillers wagen. Voormalige Tip vd Mnd Roslund en Hellström bijvoorbeeld, maar zij zijn niet getrouwd met elkaar. Monaldi en Sorti wel. Dit Italiaanse echtpaar schrijft het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek. Het bekendste getrouwde duo is natuurlijk Nicci French, dat in Nederland enorme verkoopcijfers haalt. In Nederland hebben we Escober, een samenvoeging van Esther Verhoef en haar man Berry Verhoef.
Beide pseudoniemen zijn afgeleid van de eigen namen. De naam Lars Kepler heeft een eigen verhaal.

Lars Kepler is het pseudoniem van auteursechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. Beiden hebben in Zweden een zekere bekendheid als schrijver en besloten daarom een pseudoniem te gebruiken voor hun eerste gezamenlijke boek. Critici verbaasden zich over de kwaliteit van het werk en vroegen zich af wie er schuil ging achter Lars Kepler, omdat ze zich niet konden voorstellen dat dit het werk was van een debutant. Journalisten verdachten Henning Mankell er zelfs van dat hij onder een andere naam Hypnose had geschreven. Na een intensieve speurtocht van de Zweedse media werd uiteindelijk bekend wie Lars Kepler is.

Eerder beschreven we Hypnose en Contract op dit blog. Thrillers waarin alles klopt, een mooie stijl, een soepel plot, goed uitgewerkte personages en nagelbijtende spanning. Je steekt ook nog wat op. In Hypnose over wat deze bewustzijnstoestand betekent los van alle Rasti Rostelli’s in de wereld. In Contract speelt Paganini een rol, de componist en vioolvirtuoos, die naar verluidt zijn ziel aan de duivel verkocht en wiens naam in de Nederlandse vertaling van het boek is weggelaten.

Zweedse boektrailer van Contract:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s