Bridget Jones in Egypte

Ze wordt de Egyptische Bridget Jones genoemd, Ghada Abdel Aal, maar voor haar is tot nu toe geen Mark Darcy aan de horizon verschenen. Ghada deed iets heel gewaagds in Egypte: ze schreef een blog over haar ontmoetingen met de huwelijkskandidaten die familie en kennissen voor haar optrommelden.

Fatsoenlijke meisjes uit de Egyptische middenklasse gaan niet zelf op zoek naar een partner, mogen geen contact maken met de andere sekse en moeten afwachten wie er bij haar ouders op bezoek komen. Vlak na het behalen van het diploma begint de omgeving al toespelingen te maken op een aanstaand huwelijk, ook al heeft het meisje in kwestie een prima opleiding en wil ze eerst aan haar carrière werken.

Dit boek is een neerslag van Ghada’s blog dat ze vier jaar geleden begon en het was meteen een groot succes bij haar lotgenoten en vele anderen, hoewel het haar eigen kansen op de huwelijksmarkt niet bepaald zal hebben vergroot. In haar boek worden enkele van de potentiële echtgenoten ten tonele gevoerd, de een nog weerzinwekkender dan de ander. Zo is er een man die al twee vrouwen heeft, iemand die bij Ghada’s ouders de tv aanzet om een voetbalwedstrijd te bekijken (en die fan van de ‘verkeerde’ club blijkt te zijn), een godsdienstfanaat en een bedrieger die zich voordoet als arts.

Hoogstaande literatuur levert het niet op; wel een lichtvoetig inkijkje in de Egyptische cultuur, nu eens vanuit het gezichtspunt van een vrouw. Toen het boek in 2008 in Egypte uitkwam werd het de eerste Egyptische chicklit genoemd en stond het een tijdlang in de Egyptische bestsellerlijst. Er is inmiddels ook een televisieserie op gebaseerd.

Het boek is nog in bestelling, maar leden van een van de Súdfryske bibliotheken kunnen het alvast kosteloos reserveren via obheerenveen@bsfr.nl. Vermeld in de mail: de titel van het boek, naam en lidmaatschapsnummer.

Hier is een interview met de schrijfster:

En hier een, helaas niet ondertiteld, voorproefje van de televisieserie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s