Een brief aan Jong Volwassenen

Beste Jong Volwassene,

De aanhef is misschien een beetje vreemd, maar dat is deze brief sowieso voor jou, gewend als je bent aan sms, tweets en chat. Vreemd en lang, maar blijf even hangen.

Jong Volwassene, wat is dat? In de VS noemen ze je een Young Adult, dat heb ik vertaald, vandaar. De brief is voor jou als je de 15 maar nog niet de 25 gepasseerd bent.  Ik had er adolescent neer kunnen zetten, maar dat klinkt alsof er iets met je aan de hand is en daar werd de aanhef niet beter van.
Ik schrijf je in de hoop dat je je mobiel een tijdje in de la wilt leggen. Dat je met je hoofd niet voor World of Warcraft gaat zitten. Dat je niet de hele middag bij Doppio op één bakje koffie doorbrengt. Dat je het sporten ’s een weekje overslaat.

Deze brief gaat over een boek. Will Grayson, will grayson van John Green en David Levithan.
Will Grayson is 16 jaar en leeft volgens het motto als je je mond maar houdt overkomt je ook niks en gaat het leven wel goed. Zijn vriend Tiny Cooper is ondanks zijn voornaam een boom van een vent, luidruchtig en homo. 
will grayson is depressief en eenzaam en heeft slechts een vriendin, Maura, die er al niet veel beter aan toe is als hij.

De schrijvers laten Will & will om de beurt hun verhaal vertellen. Over verliefd worden of liever niet verliefd worden, over gevoelens voor jongens i.p.v. meisjes. Over vriendschappen die mis gaan, over vriendschappen die zijn misgegaan en weer goed komen. Over hoe je leven er uit ziet als je jezelf laat zien aan anderen.  Over hoe het verhaal onvermijdelijk afstevent  op een ontmoeting tussen Will en will (twee fenomenale hoofdstukken waar eerst Will aan het woord is en daarna will)
Het boek eindigt met een musical geschreven door en over Tiny Cooper, een musical die tot het laatst toe word herschreven omdat er voortdurend van alles gebeurt. Voor zover ik verstand heb van musicals, kan ik je vertellen dat dit de beste musical aller tijden is. Op papier dan. Geweldige liedjes, levensechte decors en ontroerende scènes.

Kortom, doe je zelf een lol en ga dat geweldige boek lezen.

De heu,
Robert (de 25 gepasseerd maar diep in zijn hart nog een Young Adult)

Een gedachte over “Een brief aan Jong Volwassenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s