Toeristische thriller

Naar Crimezone
Naar Crimezone

Blind vertrouwen is de twintigste thriller van de Canadese Joy Fielding.
Haar thrillers worden altijd overladen met sterren en dus werd het hoog tijd om er ’s eentje te lezen.

Marcy is 50 jaar en haar dochter is twee jaar eerder waarschijnlijk verdronken tijdens een kanotocht op zee. Haar lichaam is nooit gevonden en Marcy kan niet accepteren dat ze dood is, waardoor haar huwelijk op de klippen is gelopen. Ze gaat  in haar eentje op reis naar Ierland, het land van haar ex-man omdat haar dochter daar altijd naar toe wilde. In Ierland ziet ze in een flits een jonge vrouw waarvan ze denkt dat het haar dochter is.
Wat volgt is een zoektocht naar de jonge vrouw en Fielding neemt ons in een hoog tempo mee over het groene eiland. Helemaal verrassend is het plot niet. Zo wordt een van de hoofdpersonen al snel verdacht gemaakt, dus die kan er niks mee te maken hebben, denk je dan. Toch is het een vlot lezende psychologische thriller voor liefhebbers van Nicci French, niet al te diepgravend maar wel lekker spannend leesvoer.

Met Nicci French is er nog een uiterlijke overeenkomst. Staan er op de boeken van French altijd standbeelden afgebeeld die verder niks van doen hebben met de inhoud van het boek, voor de boeken van Fielding hebben ze een plaatjesboek van het Braziliaanse oerwoud geplunderd. Bidsprinkhanen, rare spinnen, mooie vlinders, de omslagen zijn een lust voor het oog van elke bioloog. De giftige pijlkikker (foto van Dan Farall) op de omslag van Blind vertrouwen heeft overigens niks van doen met het verhaal, al regent het net zo vaak in dit boek als in de Braziliaanse regenwouden.

Oja, dit blog heeft als titel Toeristische thriller, lijkt me een goede aanduiding voor een subgenre. In het verhaal maken we uitgebreid kennis met Dublin, Cork en krijgen we Ierse geschiedenisles van een taxichauffeur. Ga je naar Ierland dan kun je de Capitoolgids thuislaten want met Joy Fielding kom je een heel eind.

Geloof je me niet, kijk dan naar het filmpje hieronder. Fielding vertelt over het verhaal. Met mooie plaatjes van Ierland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s