Een prachtig, meeslepend en ontroerend boek

Naar huis zwemmen
Wilbur zwemt naar huis

Als Wilbur te vroeg ter wereld komt, overlijdt zijn moeder in het kraambed en verdwijnt zijn vader, volledig overmand door het verdriet om zijn grote liefde. Door zijn vroegtijdige geboorte blijft Wilbur klein van stuk wat er, wellicht ter compensatie, voor zorgt dat later Bruce Willis zijn grote held is.

In Naar huis zwemmen van de Zwitserse auteur Rolf Lappert blijft Wilbur niets bespaart, hem overkomt genoeg ellende voor meerdere levens. Toch is deze roman een feest om te lezen, nergens wordt het sentimenteel of het drama te verstikkend.

Het verhaal van Wilbur wordt afwisselend door hem zelf verteld en door een derde persoon. Die laatste laat zien hoe het Wilbur is vergaan na die noodlottige dag van zijn geboorte, terwijl we met Wilbur in het heden zijn. Langzaam komen beide verhalen bij elkaar en als dat gebeurt valt de spanning hoe het hem zal vergaan eindelijk weg.
In bijna 500 bladzijden rolt lanzaam het ene prachtige verhaal over het andere met veel gevoel voor personages en detail. Voor mij was het gedeelte waarin Wilbur verblijft in een hotel voor mannen een hoogtepunt en had zijn verblijf nog veel langer mogen duren.
De schrijver blijkt een zachtmoedige verteller die met humor en compassie Wilburs leven aan ons ontvouwt. Het is het eerste boek van Lappert dat in het Nederlands vertaald is en Uitgeverij Signatuur, die eerder meestervertellers als Charles Lewinsky en Carlos Ruiz Zafón uitgaf, brengt ons een boek om langzaam van te proeven en te genieten zodat je nog heel lang bij Wilburs reis naar volwassenheid blijft.

Een gedachte over “Een prachtig, meeslepend en ontroerend boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s