Nieuwe Adler-Olsen, vierde deel van Serie Q

Deel 4 van Serie Q
Deel 4 van Serie Q

Eigenlijk is het niet meer nodig om nog een blog te wijden aan Adler-Olsen, in de boekhandel liggen hoge stapels van zijn Serie Q. Bovendien was hij al eens Tip vd Mnd.

Als er iemand lastig gevallen kan worden met een vergelijking met Stieg Larsson dan is hij het wel. Zijn boeken zijn niet alleen gezegend met een goed plot, maar Adler-Olsen confronteert ons steevast met maatschappelijke misstanden.

Dit keer draait het om een ultra-rechtse beweging die zijn oorsprong vindt in het onfrisse gedachtengoed van een aantal artsen. In een opvangkamp voor zwakzinnige vrouwen zijn tot 1961 gedwongen sterilisaties uitgevoerd. Deze vrouwen mochten geen nageslacht krijgen omdat er in Denemarken geen plaats zou zijn voor zwakzinnige en asociale kinderen. Dat onder zwakzinnige vrouwen ook vrouwen werden geschaard die het in hun ogen niet al te nauw namen met de zeden maakt het gegeven van Dossier 64 des te beklemmender.

Een van deze vrouwen neemt jaren later wraak, een thema dat regelmatig terugkomt bij de schrijver. Voeg daarbij de langzame ontrafeling van het geheim van Carl Mørck’s assistent Assad, de humor die voor verlichting zorgt, een verrassend eind en je hebt wederom een prima Adler-Olsen. Bovendien blijft hij met zijn bizarre plots bovenop de werkelijkheid.
Wel is het zaak om de serie vanaf het begin, De vrouw in de kooi, te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s