Wildbreien

Ook hier in Friesland kun je ze tegenkomen: kleurige brei- en haaksels in de natuur, in de stad of op het station. Standbeelden met sjaals en mutsen, kleurig verpakte hekjes, fietsen met wollen jasjes en gehaakte bloemen in de de bomen.

Wildbreiwerk in Utrecht

Knit graffiti, oftewel wild breien, urban knitting, landscape knitting, extreem breien, yarn bombing is zoals zoveel zaken ontstaan in Amerika. Sindsdien heeft het zich als een lopend vuurtje verspreid over de wereld. In Nederland liep het nog niet zo’n vaart, en daar wilde Francine Oomen verandering in brengen.

Francine Oomen, bekend van de Hoe overleef ik..boeken, raakte vorig jaar in de ban van knit graffiti – door haar omgedoopt tot wild breien. “Je hebt ‘braaf breien’ (truitjes, sokken, sjaals en wanten),wat nuttig is en je hebt wildbreien, niet nuttig, maar helemaal positief en vrolijk,” aldus de bekende kinderboekenschrijfster. “Een wild breisel op straat tegenkomen is een verrassing. Gegarandeerd dat degene die het op merkt even stilstaat, op zijn hoofd krabt en denkt: wat is dát nou? en dan met een glimlach verderloopt. Mission accomplished!”
‘Breien’ moet je hierbij trouwens ruim nemen. Haken, punniken, pompoenen maken – alles is mogelijk.

Op woensdag 16 februari opende Francine Oomen samen met Haig Balian (directeur van Artis) de tentoonstelling Artis is wild! De eerste tentoonstelling van een groot ‘wild brei’-project in Nederland, waar een paar honderd wildbreiers en -sters van 5 tot 85 jaar aan hebben gewerkt. Tegelijk presenteerde ze haar boek Hoe overleef ik (wild) breien?, een speelse handleiding voor wilde en andere breisels.

 

Voorbeelden van wild breien verschijnen inmiddels steeds vaker in de media en er zijn zelfs kunstenaars  (M/V) die zich ermee bezighouden.
Leden van de breiclub Stitch ’n Bitch Fryslân zijn op 2 maart enige tijd aan het wildbreien geweest op het Leeuwarder NS-station (filmpje).

Hoe overleef ik (wild)breien?Het boek Hoe overleef ik (wild)breien? is nu te leen in de bibliotheek. In dit boek vind je uitleg, een heleboel inspirerende foto’s, patronen, survivaltips, een stripverhaal én mails. Leuk om te bekijken voor iedereen, van jong tot oud (maar jong van hart).

Op Francines website Wildbreien.nl staan inspirerende voorbeelden en er is de mogelijkheid foto’s in te sturen, maar we vinden het ook heel leuk als je foto’s van wilde breiwerken in de buurt (Lemsterland, Skarsterlân, Heerenveen) naar ons mailt. We plaatsen ze op ons Suderblog!

Een gedachte over “Wildbreien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s