Grijs verleden *****

7e Bernie Gunther
7e Bernie Gunther

Grijs verleden is het zevende boek met de Berlijnse politieman Bernie Gunther in de hoofdrol. De serie begint ruim voor de Tweede Wereldoorlog en met het zevende deel zijn we in 1954 op Cuba beland. 
Kerr heeft wederom een sterke (politieke) thriller afgeleverd waarbij de spanning ondergeschikt is aan een geweldige geschiedenisles.

Gunther wordt van een boot geplukt als hij een jonge vrouw in veiligheid wil brengen. De Amerikaanse inlichtingendienst wil informatie van hem over Duitse oorlogsmisdadigers en beschouwen Gunther zelf ook niet als brandschoon. Wat volgt zijn terugblikken afgewisseld met het heden waarbij Gunther met zijn persoonlijke overtuigingen en waarheid probeert te laveren langs autoriteiten en geheime diensten. Via Gunther schetst Kerr het “grijze verleden” van veel Duitsers waarbij enkele historische personages langskomen, o.a. Heydrich en Mielke. Erich Mielke is een fanatieke communist wiens arrestatie in het begin van de dertiger jaren door Gunther wordt voorkomen en die regelmatig opduikt in het leven van Gunther. De Amerikanen zijn op zoek naar Mielke. Mielke werd trouwens later minister van de Staatssicherheit (Stasi) in de DDR.

Het is eigenlijk verbijsterend hoe Kerr de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in het verhaal weet te verweven. De gevangenkampen in het “vrije” Frankrijk, het opportunisme van mensen, de moordpartijen in de Oekraïne, de uitroeiing van de Joden, de wreedheid van het Rode Leger.

Kerr krijgt voor zijn thrillers altijd hoge waarderingen. Grijs verleden is een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s