Beheersing van migratiestromen volgens Fred Vargas

Recensie
Recensie

Fred Vargas is uniek, laat ik daar maar mee beginnen. Aan de originaliteit van haar thrillers kan geen enkele schrijver tippen. Haar personages zijn excentriek, hoogdravend, warrig en zelfs de meest doodgewone mensen krijgen door haar beschrijvingen nog iets merkwaardigs mee. 
Daarnaast zijn haar plots op z’n zachtst gezegd mysterieus en rijk gedetailleerd. De verhaallijnen lijken alle kanten op te fladderen om uiteindelijk in een haarscherpe ontknoping bij elkaar te komen.

 In Vervloekt is Commissaris Adamsberg samen met zijn inspecteur Danglard op weg naar Londen waar een internationale politieconferentie gehouden wordt met als thema: ‘de beheersing van de migratiestromen te harmoniseren’. Daar stuiten ze bij een begraafplaats op 17 schoenen met daarin 17 afgehakte voeten.
Adamsberg keert terug naar Parijs, opgelucht dat hij verder niks hoeft met de bizarre vondst. Eenmaal daar wordt hij geconfronteerd met een lugubere moord en zoals dat gaat bij Vargas blijken de schoenen en de moord verband met elkaar te houden. De zaak brengt hem naar een Servisch dorp dicht bij de Roemeense grens, waar de bevolking met een oud geheim leeft. In 1725 is daar Peter Plogojowitz begraven om na zijn dood rond te waren. Plogojowitz is de reden waarom eeuwen later een nazaat van een van de slachtoffers zich op zijn manier bezig houdt met het beheersen van de migratiestromen. Hij is op jacht naar alle nakomelingen van Plogojowitz die zich over Europa hebben verspreid.
 
Door Vargas’ verbeeldingskracht en prachtig taalgebruik kan het gebeuren dat je dagen later een detail te binnen schiet die ineens zijn betekenis krijgt, waardoor je nog meer bewondering krijgt voor haar werk. Met Vervloekt heeft Vargas weer een ijzersterke én fijngevoelige thriller geschreven, met haar kenmerkende subtiele humor in de dialogen. Een thriller die wellicht niet ieders smaak zal zijn maar wel eentje om te koesteren en intens van te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s