Tip vd Mnd: Jenna Blum: “Van schrijven leer je niks”

Jenna Blum
Jenna Blum Citaat uit Het familieportret

Achter het succes van Jenna Blums eerste boek zit een wonderlijk verhaal. Het lijkt wel wat op Tommy Wieringa’s strategie om Joe Speedboot aan de man te krijgen. Hij stuurde een mailtje naar al zijn contacten om in de boekhandel naar zijn boek te vragen. Daarop begonnen boekhandelaren zijn boek in te kopen en de rest is geschiedenis.

Jenna Blum bezocht in drie jaar tijd zo’n 1000 leesclubs en vroeg haar lezers, als ze het boek mooi vonden, aan te raden aan anderen. Na drie jaar verscheen haar boek op de bestsellerlijst van de New York Times en de rest is geschiedenis.
Those who save us, in het Nederlands vertaald als Het familieportret, zorgde ervoor dat ze haar jaren als serveerster achter zich kon laten.In Het familieportret ontdekt Trudy een foto van zichzelf met haar moeder en een SS-officier. De foto laat haar in verwarring en schaamte achter, ze denkt dat de officier haar vader is. Haar moeder zwijgt over haar verleden. In het boek volgen we twee verhaallijnen. Die van Trudy in het heden en haar zoektocht naar de waarheid, afgewisseld met het verhaal van moeder Anna vanaf 1939 tot het eind van de oorlog.

Citaat uit Het familieportret als tatoeage!
Citaat uit Het familieportret als tatoeage!

Met Anna werpt de schrijfster de vraag op hoe ver we gaan om onze geliefden te beschermen. Haar naam was Sarah wordt vaak aangehaald als het over dit boek gaat, dus dat doen we hier ook maar. Beide boeken draaien om een trauma uit de Tweede Wereldoorlog dat zijn weerslag heeft op latere generaties, ondanks of misschien wel dankzij de zwijgzaamheid van de oudere generatie.

In tweestrijd verscheen vorig jaar en heeft een volledig andere achtergrond en stijl maar gaat ook over geheimen, schaamte en schuldgevoel. Karena kan als enige omgaan met haar manisch-depressieve broer George die gefascineerd is door tornado’s.
Na een gebeurtenis op hun 18e verliest Karena George uit het oog om pas twintig jaar later weer iets van hem te horen. Stormchasers is de originele titel en wie wel eens Discovery Channel aan heeft staan weet meteen wat er mee bedoeld wordt. Blum is zelf een verwoed tornadojaagster en dat geeft het boek extra lading, al zal degene die meteen wegzapt bij de tornado’s van Discovery Channel weinig ophebben met de beschrijving van de jacht op dit natuurgeweld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s