Vitale 100 jarige schrijft geschiedenis

Klik voor reacties van anderen
Klik voor reacties van anderen

Dit boek was één van onze zomertips op dit blog maar ik was er zelf nog niet aan toe gekomen. Deze zomer ging naadloos over in de herfst en ben je iemand die last heeft van de vallende bladeren dan is dit een aanrader, want dit is een boek om vrolijk van te worden.

Allan Karlsson is de man die het raam uitklimt omdat hij geen zin heeft in het feest dat z’n verzorgingstehuis voor hem in petto heeft op zijn 100e verjaardag.
Wat volgt is een aaneenschakeling van hilarische en bizarre avonturen waarbij Allan al snel nieuwe vrienden maakt, waaronder een uit het circus weggelopen olifant. Ze worden gezocht door de politie omdat er aanwijzingen zijn dat ze een aantal moorden op hun geweten hebben. Bovendien zit hen een vrij beroerde boevenbende op de hielen omdat Allan een koffer met inhoud heeft ingepikt.

Door het verhaal van de roadtrip loopt het verhaal van de 100 jaar van Allan die hieraan voorafgingen. Als selfmade explosievenexpert blijkt hij een grote rol te hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis. Omdat zijn vader huis en haard verliet om zich aan te sluiten bij de aanhangers van de Tsaar in Rusland, heeft Allan een grote hekel aan politiek. Hij voelt zich daardoor net zo op z’n gemak bij Franco als bij Harry S. Truman. Dat hij een beslissende rol heeft gespeeld bij het maken van de atoombom was mij niet bekend, maar deze Zweedse Forrest Gump heeft vaker in zijn leven een neus gehad voor belangrijke momenten.
Dat daarbij de liefde aan die neus voorbij is gegaan deert hem niet. Dat hij 5 jaar lang in de goelag geen borrel kreeg stoorde hem des te meer. Voor hem een reden om Vladivostok in de hens te zetten.
Toch vindt Allan in zijn 101e levensjaar de liefde. Wil je weten hoe dat zit, dan moet je eerst op reis met Allan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s