Nieuw tehuis gezocht voor onze cd’s

Volgens het weekblad De Pers heeft de cd nog maar een jaar te leven. Of dat zo is valt nog te bezien, maar feit blijft dat het aantal uitleningen van cd’s flink achteruit holt. Hierdoor én doordat de bibliotheek minder geld heeft te besteden zijn er al een tijdje geen nieuwe cd’s meer aangeschaft in bibliotheek Heerenveen. Aangezien de bibliotheek binnen afzienbare tijd anders wordt ingericht moeten de cd-bakken het veld ruimen. De cd’s worden verkocht met ingang van 1 november, waarbij onze leden de eerste keuze hebben.

Laten we de muziekleners nu in de kou staan? Zeker niet!

Met het lenerspasje van Heerenveen kunnen leden in elke andere Friese bibliotheek terecht, ook voor cd’s (als de betreffende bibliotheek die heeft). Vooral bibliotheek Leeuwarden heeft een uitgebreide muziekcollectie. Aanvragen is natuurlijk ook mogelijk, dat kan rechtstreeks vanuit de catalogus of met hulp van een medewerker van de bibliotheek. Voor comfortleners is dit gratis, andere leden betalen per aanvraag € 1,- plus de normale leenkosten van € 1,50 per cd.

MuziekWeb
Muziekweb in de catalogusIs de muziek niet in Friesland aanwezig, dan is er nog de mogelijkheid om cd’s aan te vragen via MuziekWeb, de website van de Centrale Discotheek van Bibliotheek Rotterdam. Deze enorme cd-collectie is opgenomen in de bibliotheekcatalogus; de cd’s van MuziekWeb zijn te herkennen aan het ‘muziekweb’plaatje voor de titel. De aanvraagkosten zijn € 4,- per cd, ook voor comfortleners. Gelukkig zijn er luisterfragmenten beschikbaar, zodat je een beetje een idee krijgt wat je aanvraagt. Bekijk vooral ook eens de Muziekwebwijzers. Hierin worden muziekgenres en -thema’s behandeld met behulp van tekst, afbeeldingen en muziekfragmenten.

Zo gaat dat aanvragen in z’n werk:

Gratis digitaal lenen
Een groeiend gedeelte van de collectie van de Centrale Discotheek te Rotterdam is gratis digitaal te leen. DigiLeen maakt het mogelijk vanuit de luie stoel complete cd’s of enkele nummers te uit te zoeken, te dowloaden en gedurende  één week maximaal 70 keer te beluisteren. Sinds de vorige keer dat DigiLeen op dit blog aan de orde kwam schijnt het een stuk eenvoudiger te zijn geworden om te lenen; een programma installeren is niet meer nodig. De site werkt nu met flash, wat wel als nadeel heeft dat de iPad er niet mee uit de voeten kan.

Spotify
Dit overzicht is niet compleet zonder de online muziekdienst Spotify, ook al eerder vereerd met een bericht op dit blog. De gratis versie is voorzien van reclameboodschappen en heeft beperkte mogelijkheden, maar om eens te proberen of het iets voor je is kan deze versie prima dienst doen. Kijk hier voor meer uitleg.
Hoewel Spotify momenteel het meest in de belangstelling staat zijn er meer online diensten. Op Digimuziek.nl worden er een paar op een rijtje gezet.

Vanaf maandag kunnen de cd’s niet meer geleend worden. Sla je slag op de verkoopdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s