10 boekentips voor de verlanglijst uit ons SuderBlog

Het jaar is ten einde, dus tijd voor een top 10 van 2011 van de besproken boeken op ons SuderBlog.
Ze staan niet in een bepaalde volgorde, alhoewel ze op alfabet staan want we blijven bibliothecarissen. En het zijn er ook niet tien omdat het zo verrekte moeilijk is te kiezen tussen een prachtig boek en een retespannend boek (excusez-les-mots), of hartverscheurend mooi en hilarisch.
Klik op het plaatje of de titel om meer te lezen over het boek.

  1 Jussi Adler-Olsen – Dossier 64Het wachten is op het vijfde deel in de serie Q om eindelijk achter het geheim van Carl Mørck’s assistent Assad te komen en je weer lekker onder te dompelen in een onnavolgnaar plot en zwarte humor. Heb je nog niks gelezen van de serie, dan begin je gewoon met De vrouw in de kooi.
  2 Silvia Avallone – StaalHet leven lijkt al uitgestippeld als je jong bent in Piombino, Italië. Hard werken in de staalfabrieken en wonen in een troosteloos flatgebouw. Anna en Francesca zijn hartsvriendinnen, een vriendschap die onder druk komt te staan als Anna verliefd wordt op de tien jaar oudere vriend van haar broer en Francesca haar liefde voor Anna voor zich houdt.
  3 Anna Drijver – Je blijftVerrassend debuut van de bekende actrice. Dora verliest haar liefde en raakt in haar verdriet de weg kwijt. In een mooie stijl toont Drijver ons hoe vreselijk moeilijk het is als je iemand verliest van wie je houdt. Toch is het boek niet zwaar, dankzij de (luchtige) toon in het boek is het vooral ontroerend en hoop je dat Anna Drijver naast veel acteren veel zal schrijven.
4 Beate Teresa Hanika – Achter de stilteDe 13-jarige Justine wordt misbruikt door haar opa. Ze kan nergens terecht met haar verhaal tot ze vriendschap sluit met Klap en ze kennismaakt met de Poolse buurvrouw van haar opa. Verbijsterend mooi boek over iets afschuwelijks als seksueel misbruik.
5 Lars Kepler – ContractMet je tweede boek je eerste overtreffen is een hele opgave, maar Lars Kepler heeft het geflikt. Het contract uit de titel is er eentje die je haren in de nek rechtop doen staan. Vreselijk spannend en in februari al uitgeroepen tot thriller van het jaar 2011 en dat is zo gebleven.
  6 Philip Kerr – Grijs verledenKerr schrijft al jarenlang het ene goede boek na het andere. Grijs verleden is een hoogtepunt vanwege de combinatie van spanning en geschiedenisles, van fictie en non-fictie. Grijs verleden is zo’n boek dat je aan mannen kunt geven die geen fictie lezen omdat het niet echt gebeurd is.
  7 Rolf Lappert – Naar huis zwemmenEen boek om in te verdrinken. Het verhaal van Wilbur, anti-held. In bijna 500 bladzijden rolt lanzaam het ene prachtige verhaal over het andere met veel gevoel voor personages en detail.
  8 Paul Murray – Skippy tussen de sterrenUit Ierland komt dit wervelende verhaal van puberende jongens op een kostschool dat onder leiding staat van paters. Murray verdient een kerstkaart van ons allen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar want dit formidabele boek.
9 Francisco X. Stork – De laatste zomer van de krijgers des doodsFrancisco X. Stork verraste vorig jaar met het prachtige Marcelo en de echte wereld. Nu is er De laatste zomer van de Krijgers des Doods. Wederom een boek om ademloos en vol bewondering te lezen. Wat een schrijver die Stork.
  10 Jonathan Tropper – 7 dagen, nachtenEen disfunctioneel gezin komt bij elkaar om te rouwen om de pater familias. Geweldige dialogen en een hilarische maar ook ontroerende ontrafeling van familiebanden en binnenkort op het grote scherm.
  11 David Vann – Legende van een zelfmoordNiet gemakkelijk dit boek met autobiografische trekjes van David Vann, maar wel poëtisch en rauw tegelijk. Indrukwekkend boek waar je het koud van krijgt.
  12 Fred Vargas – VervloektCommissaris Adamsberg kent zijn gelijke niet in de misdaadbestrijding en Fred Vargas kent haar gelijke niet in de literaire misdaadwereld. Bizarre plots, prachtige personages en met een verwijzing naar de vampier-hype die nu al jaren aanhoudt, is deze Vargas een thriller om te lezen met een lekkere rode wijn en een tros knoflook om de schepselen van de nacht op een afstand te houden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s