Horken & heksen

Horken & heksen
“De heks in de vrouw wordt wakker doordat haar dromen over de man , als hij eenmaal haar vaste partner is, snel vervliegen’’.
Zomaar een zin uit het boek Horken & heksen. Jeffrey Wijnberg heeft een verzameling columns uit De Telegraaf over de strijd tussen de seksen gebundeld en opgevrolijkt met treffende cartoons van Peter de Witt uit de serie Sigmund illustraties.
De auteur, in dagelijks leven psychotherapeut, hanteert een provocatieve stijl. Het mantra dat in elk hoofdstuk terugkeert is dat vrouwen altijd gelijk hebben en dat mannen daarmee worstelen. Dat geldt zeker als het gaat om het huishouden. De schrijver vraagt zich af wat voor zin het heeft een heel weekend te verpesten enkel en alleen omdat de man zijn jas verkeerd heeft opgehangen. Het antwoord is even onthutsend als simpel. Het gaat in alle gevallen om macht. Het gaat erom wie de ander gunt bepalend te zijn.
Heeft de vrouw eenmaal de macht veroverd dan is ze wel bereid de man een beetje aandacht en speelruimte te gunnen.

Het weigeren van een man om kinderen te krijgen tegenover een vrouw die dat wel wil is dodelijk voor de relatie lezen we in het hoofdstuk over kinderen. Een nieuwe ontwikkeling in onze hedendaagse maatschappij is volgens Wijnberg dat zwangerschap niet alleen wordt toegekend aan de vrouw. Van dit samen zwanger zijn heeft hij geen al te hoge pet op. De man mag mee puffen, maar hij zal zich moeten schikken in zijn rol als oproepkracht, die mag opdraven als de vrouw dat wenst.

Het boek zit vol met oneliners:
Het huwelijk is een film waarvan beeld en geluid niet synchroon lopen: er gebeurt van alles maar het is door niemand te volgen.
• De man wordt zo vaak op z’n vingers getikt dat hij moegestreden en geestelijk gewond maar liever zijn tong inslikt.
• Als een vrouw trouwt dan wil zij dat hij verandert, maar dat doet hij niet. Als een man trouwt dan wil hij dat zij zo blijft, maar dat doet ze ook niet.

Natuurlijk worden de mannen ook niet gespaard in het boek. Ze worden weggezet als lomp, onverantwoordelijk en conservatief. Bovendien communiceren ze slecht.

De conclusie die we moeten trekken is dat mannen zich maar beter aan de natuurlijke macht van vrouwen kunnen onderwerpen om nog een beetje een leuk leven te hebben. Of zoals cabaretier Jeroen van Merwijk het ooit verwoordde: “Zeg maar ja, dan ben je er vanaf”.

Leerzaam en onderhoudend leesvoer waar je waarschijnlijk het meeste plezier aan beleeft wanneer de relatie nog enigszins op de rails staat.

3 gedachten over “Horken & heksen

  1. Je hebt de heksen wel wat meer benadrukt dan de horken volgens mij 🙂
    Of is dat in het boek ook zo? De vrouw komt er wel het slechtste vanaf!

  2. Het gaat niet zozeer over goed of slecht. De schrijver probeert te doorgronden wat zich in relaties vaak afspeelt. Overigens worden de mannen vaak lomp, onverantwoordelijk en conservatief genoemd. Bovendien communiceren ze slecht.

  3. “Als een vrouw trouwt dan wil zij dat hij verandert, maar dat doet hij niet. Als een man trouwt dan wil hij dat zij zo blijft, maar dat doet ze ook niet.”

    Heerlijk citaat!!!! Kostelijk gelachen.

    Dank!!! Groet, Anton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s