The Return of Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, geniaal speurder en cocaïnegebruiker is terug, al kun je je afvragen of hij ooit weg is geweest in de 125  jaar na zijn eerste verschijning.

Naar catalogus
Jeremy Brett


Jeremy Brett

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw speelde Jeremy Brett 41 keer de geniale speurder Sherlock Holmes.
Met zijn scherpe trekken en zijn natuurlijke arrogantie was Brett een geweldige vertolker van Sherlock. Het gebruik van stimulerende middelen door Sherlock speelde in de serie een rol en dat was opmerkelijk.

In veel verfilmingen is dat vanwege de heersende moraal weggelaten. In de 19e eeuw was opiumschuiven of het jezelf toedienen van een oplossing met 7% cocaïne nog volledig legaal. De serie werd geroemd als meest authentieke verfilming van de verhalen van Arthur Conan Doyle. Jeremy Brett is van alle Sherlocks mij het meest dierbaar

Naar catalogus
Robert Downey jr.


Robert Downey jr.

Om authenticiteit maakt Guy Ritchie zich in zijn films niet al te druk. De turbo-knop staat aan en met Robert Downey jr. als licht nuffige en pompeuze Holmes valt er veel te lachen.

De tweede Holmes-film van Ritchie draait in de bioscopen en is een aanrader. De actiescènes die met een high-speed camera zijn opgenomen, de korte flitsen waarin Holmes ziet hoe een op handen zijnd gevecht zal verlopen zijn een lust om te zien.

Ritchie’s Londen ziet eruit zoals het Victoriaanse Londen eruit moet hebben gezien. Een stad die zo hard walmt dat je bijna de bedorven geuren van de Theems ruikt.
De eerste verfilming is uiteraard te leen in de bieb en het zal niet lang duren voordat A Game of Shadows in de collectie zit, maar een film als deze verdient een groot scherm en dito geluid.

Naar catalogus
Sherlock met iPhone


Martin Freeman

Martin Freeman speelt in deze tv-serie Dr. Watson en is daarmee de leukste Watson uit de geschiedenis. Freeman kennen we van The Office en A Hitchthiker’s guide to the Galaxy.
Binnenkort is hij te bewonderen als Bilbo, de Hobbit die Gollum de ring ontworstelt waar we uiteindelijk In de ban van de ring aan te danken hebben. Maar we dwalen af.

In de serie Sherlock is de handeling verplaatst naar het hedendaagse Londen. Sherlock lost misdaden op met mobiel en internet, maar zijn scherpzinnigheid is intact. Voor Holmes geen Wikipedia. Wel wordt zijn nicotineverslaving met nicotinepleisters bezworen en is hij daarmee misschien de meest brave Holmes uit de geschiedenis.

Naar catalogus
Een nieuw mysterie van Sherlock Holmes

Een authentieke Holmes

Om de terugkeer van Sherlock Holmes compleet te maken is daar Het Huis van Zijde en de eigenlijke reden om over Holmes te bloggen.

Schrijver Anthony Horowitz is vooral bekend van zijn jeugdboeken en scenario’s voor bijv. Midsomer Murders. Met toestemming van de erven Conan Doyle heeft Horowitz een allerlaatste avontuur geschreven.

Ik kan er lang en breed over schrijven maar dat heeft hij briljant gedaan. Alles klopt aan het verhaal, de toon, de sfeer, de personages en de reden waarom Dr. Watson dit verhaal pas vele jaren later wilde laten publiceren.

In Het Huis van Zijde draait het om een misdaad zo vreselijk dat het het daglicht niet kan velen. Opmerkelijk is dat Sherlocks aartsvijand Professor Moriarty de speurder op weg helpt, uit oprechte afkeer van de misdaad en de mensen die erachter zitten.

Horowitz schrijft zo soepel, de sfeer is dermate authentiek (is dat woord weer) en het plot zit zo goed in elkaar dat de terugkeer van Sherlock Holmes een prachtige glans krijgt. Vijf sterren *****

Een gedachte over “The Return of Sherlock Holmes

  1. Ik ben blij dat Sherlock Holmes teruggekeerd is! Het huis van zijde staat hoog op mijn verlanglijstje, maar de nieuwe Holmes en Watson uit het hedendaagse Londen zijn een echte treat voor mij. Ik kan niet wachten tot zondag deel 2 van de nieuwe reeks op de BBC wordt uitgezonden. Geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s