Ein Kommissar auf Gotland

Naar catalogus
Naar catalogus

In de boeken van Mari Jungstedt gebeurt er altijd wat op het Zweedse eiland Gotland. Voor een eiland van bijna 3000² km worden er namelijk nogal wat mensen vermoord.
De thrillers van Jungstedt zijn niet onaardig dus ik was wel benieuwd naar de Duits-Zweedse coproductie Der Kommissar und das Meer, vooral omdat het in het Duits zo lekker klinkt.

Iedereen spreekt Duits op Gotland. Der Kommissar, die zo zelfverzekerd voor zich uitstaart op de voorkant van de dvd-hoes, is zelfs Duits. Waarschijnlijk voor de identificatie van onze Oosterburen met de held van de serie of omdat er te weinig commissarissen in Zweden rondlopen.

We maken kennis met een journalist, ook al Duits. Hij lijkt zo uit een aflevering van Derrick uit 1974 te komen. Blond haar in een strakke scheiding en in het bezit van een lichaam van een bodybuilder waardoor de microfoon in zijn handen een beetje op een lolly lijkt.

Grote verrassing in de serie is de aanwezigheid van Inger ‘Pipi Langkous’ Nilsson als forensisch arts. Bij het zien van het eerste lijk roept ze verschrikt dat zoiets nooit gebeurt op Gotland (!) en na een korte blik op het lijk zegt ze dat de vrouw 1 à 2 uur dood is om nog voor de koffie het DNA-onderzoek af te ronden. Fijn om te weten dat Pipi zo goed terecht is gekomen.

Er worden vrouwen vermoord op het eiland en de dader rijdt rond in een Saab met uitlaatproblemen, zodat het bijna komisch is als hij achter een doodsbange vrouw aanrijdt.

De moordenaar blijkt vroeger zodanig gepest te zijn door de vermoorde vrouwen dat hij in zijn broek plaste. Als de Kommissar  midden in de nacht zijn zoon aantreft in de badkamer omdat deze in zijn pyamabroek heeft geplast, bekent hij dat hij dat vroeger ook deed en gaan ze samen gezellig de broek droogföhnen. Quality time die de moordenaar vroeger duidelijk niet is gegund.

Er zijn in totaal 5 afleveringen op 3 dvd’s voor de liefhebbers van Flikken Maastricht bijvoorbeeld. Van mij krijgt de serie 2 sterren, waarvan eentje voor Pipi en de ander voor de onbedoelde lolligheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s