Een filmtip: van potlood naar kleur

Naar catalogus
Naar catalogus

Martin Scorsese is een even legendarische filmmaker als hartstochtelijk filmliefhebber. De maker en de liefhebber komen bij elkaar in de prachtige verfilming van het boek De uitvinding van Hugo Cabret van Brian Selznick.

Selznick verraste in 2007 met dit originele boek waarin grijze potloodtekeningen en woorden even belangrijk zijn in de vertelling over de 12 jarige Hugo Cabret die woont in een Parijs treinstation.
Hugo neemt na het verdwijnen van zijn oom diens werk over in het station. Hij zorgt ervoor dat de klokken blijven lopen. Zijn vader, die klokkenmaker was, is kort daarvoor overleden. Als enige aandenken aan zijn vader heeft Hugo een mechanische pop en een notitieboekje met aantekeningen. De pop, een automaton, werkt niet meer. Hugo probeert hem aan de praat te krijgen met onderdelen die hij steelt uit een speelgoedwinkel in het station. Hij hoopt dat z’n vader een boodschap heeft achtergelaten in het ingewikkelde mechanisme. De automaton kan namelijk schrijven.

De speelgoedwinkel wordt beheerd door een oude, verbitterde man. Deze man blijkt Georges Méliès te zijn, de filmpionier die na een bankroet een vergeten bestaan leidt in de winkel.

De verfilming van dit verhaal draait op dit moment in de bioscoop en Scorsese laat zich van een kant zien die we niet kennen. Hugo is namelijk een prachtige en ontroerende familiefilm waarin de grijze potloodtekeningen zijn vervangen door uitbundige kleuren. Het drukbevolkte Parijse treinstation lijkt het centrum van de wereld en de 3D-techniek trekt je vanaf het begin het verhaal in als je door de krochten van het station dwaalt.

Lees het wonderlijke boek en bekijk de wonderbaarlijke film en voel je kinderhart weer ’s in 3D kloppen.

Bekijk op Cinema.nl een interview met Scorsese en de twee jonge hoofdrolspelers.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s