E-lenen, nog even geduld

e-readerVandaag was het E-reading & Tablet Event in Bussum. De bibliotheken kwamen ook aan bod. Een van de middagsessies had als titel: Kansen / bedreigingen voor bibliotheken, met als spreker Gerard Bierens*. In de toelichting stond:

Het lijkt zo logisch, bibliotheken kopen boeken in en lenen ze uit. Dunne boeken, dikke boeken, paperback of hardcover, het maakt allemaal niet uit. Ook achterliggende processen, inkoop- en uitleensystemen, collectiebeheer, logistiek en wetgeving; het is allemaal tot in de puntjes geregeld. Maar alles wordt anders zodra een boek niet meer gedrukt wordt op papier, maar digitaal verschijnt in bits en bytes. Bibliotheken krijgen dan te maken met als uitgever vermomde cowboys, die op hun beurt weer doodsbang zijn voor hackende piraten. En onze klanten? Die begrijpen niets van dit verhaal.”

Met de regelmaat van de klok keert de vraag terug in de bibliotheek: wanneer beginnen jullie nou eindelijk eens met het uitlenen van e-books? Er zijn toch al veel bibliotheken die ze uitlenen?
Probeer daar maar eens een bevredigend antwoord op te geven. Hoe leg je uit wat de auteursrechtelijke en technische hobbels zijn die genomen moeten worden? En dat je als individuele bibliotheek niet zomaar e-books kunt gaan aanschaffen en uitlenen?
Dit is iets wat landelijk aangepakt moet worden, en daar is men dan ook druk mee bezig.

De stand van zaken op e-book gebied in bibliotheekland is nu (begin maart 2012) als volgt:

  • Er is een eBooks eregalerij met 25 gratis te downloaden klassiekers uit de Nederlandse literatuur, met toelichting en filmpjes
  • Er komt zeer binnenkort een app en website met de Nederlandse rechtenvrije gratis titels
  • In het eerste kwartaal van 2012 kunnen alle leden van de Nederlandse openbare bibliotheken vanuit hun eigen computer thuis of waar men zich ook bevindt of via een met Flash uitgerust apparaat in de bibliotheek e-books lezen via de webbrowser. Het nadeel is dus, dat je tijdens het lezen een internetverbinding nodig hebt.
    (Bron)

Wie geen zin heeft nog langer te wachten en er toch niets voor voelt om zijn e-reader te vullen met illegaal gedownloade boeken, kan door slim zoeken op internet toch veel gratis materiaal vinden.
Een aantrekkelijk startpunt is het weblog gratis-boek.nl, een initiatief van Peter van Wingerden. Hierop staan 100% gratis Nederlandstalige boeken, die volledig legaal te downloaden zijn. Het gaat om boeken (ook jeugdboeken!) die soms door de auteur zelf worden aangeboden, rechtenvrij zijn of waarvan de rechten zijn gekocht door een aanbieder van e-books.

Kijk voor meer sites met gratis boeken op Ontdekdebieb.
Mijn favoriet is Manybooks.net. Hoewel het Engelstalige aanbod veruit in de meerderheid is, zijn er in veel andere talen ook boeken beschikbaar. Op het moment van schrijven zijn er 462 Nederlandse boeken te vinden. Hieronder zijn de aloude klassiekers, maar ook reisverhalen en bijvoorbeeld het Oera Linda Boek.

Manybooks
Enkele Nederlandstalige boeken op Manybooks.net

Niet genoeg keus? Is niet erg. Aangezien e-books slecht zijn voor het geheugen is het geen enkel probleem de boeken een tweede keer te lezen 😉

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van het uitlenen van e-books, melden we het uiteraard op dit blog, in de nieuwsbrief en op de website van de bibliotheek.

* Update 22 maart:  Hier is de presentatie van Gerard Bierens:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s