De catalogus wordt steeds wijzer

bicatWise

De afgelopen dagen is er achter de schermen druk gewerkt aan de vervanging van het uitleen- en catalogussysteem van de Friese bibliotheken. Bicat is bicatWise geworden, en hoewel er bij de zelfservicebalies niets van te merken is, maakt dat Wise wel degelijk verschil.
Tot maandag wordt er nog druk gesleuteld aan de catalogustoegang via de website, maar via deze link is hij alvast toegankelijk.

Voor onze klanten zijn het vooral de catalogus en Mijn menu die nu meer mogelijkheden bieden. Hier volgt een overzichtje van handige functies, die overigens voor een deel al bestonden – hoewel soms onder een andere naam en op een andere plek.

Om te beginnen: Mijn menu

Inloggen gaat op de bekende manier: gebruikersnaam (nummer van de pas) en pincode (geboortedag en -maand). Even een tip: dat lange nummer kun je vervangen door een zelfgekozen gebruikersnaam die veel makkelijker te onthouden is.

  • Aanwinstenmail
    Onder de onduidelijke naam ‘Attenderingsservice’ bestond deze mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe aanwinsten al. Maak een keuze uit een of meer interessegebieden en de nieuwe boeken of dvd’s in deze rubrieken komen elke twee weken in de mailbox.
  • Mijn verlanglijst
    De titels uit de aanwinstenmail kunnen met één druk op de knop toegevoegd worden aan je verlanglijstje. Dit kan natuurlijk ook rechtstreeks vanuit de catalogus. Dat verlanglijstje,  een handig overzicht van titels die je wilt lenen maar waar je nog even niet aan toekomt,  ziet er tegenwoordig heel gelikt uit, een heel verschil met de vorige versie!
  • iDeal transacties
    Eindelijk! Het is nu mogelijk om betalingen via iDeal te doen. Ideaal als online verlengen en reserveren niet mogelijk zijn vanwege teveel openstaande betalingen..

 

De catalogus

Er valt veel te ontdekken in de catalogus. Bij veel titels zijn lezersrecensies te vinden en het is ook mogelijk die zelf te schrijven. Is dat teveel gedoe, dan kun je ook gewoon een aantal sterren toekennen. Een titel kun je toevoegen aan je verlanglijst of – uiteraard- meteen reserveren. Ook is het mogelijk al dan niet openbare lijstjes maken, bijvoorbeeld over een bepaald thema of aanraders van een bepaalde auteur. Natuurlijk ontbreken de ‘lezers leenden ook’-tips niet.
Er staat zelfs een QR-code bij elke titel. Handig voor smartphonebezitters.

Titelscherm in de catalogus

Problemen met de nieuwe catalogus, of nog meer tips? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s