Tip vd Mnd : Deon Meyer

Eerdere pogingen om een van ’s werelds meest geroemde thrillerschrijvers aan de man te krijgen mislukten (uitgever failliet). Uitgeverij Bruna geeft Deon Meyer een nieuwe kans in Nederland en geeft De Artemis Affaire opnieuw uit voor een zacht prijsje en ter kennismaking, ditmaal onder de titel Duivelspiek.

Tegelijk verschijnt 13 Uur. Het tweede boek waarin Bennie Griessel een hoofdrol speelt. Daarmee krijgt Meyer de aandacht die hij verdient omdat naast spanning, groot psychologisch inzicht en een “lekkere” politieman, de schrijver ruim baan geeft voor het land Zuid-Afrika. En dan niet het Zuid-Afrika van de toeristische plaatjes, maar het land dat gebukt gaat onder een groot aantal HIV-geïnfecteerden, verkrachtingen en moorden.

Naar catalogus
Naar catalogus

Bennie Griessel, Zuid-Afrikaanse inspecteur en alcoholist, is een schepping van Deon Meyer. Griessel speelde al een kleine rol in een eerdere thriller, maar met Duivelspiek treedt hij luid en duidelijk op de voorgrond. Griessel heeft alles in zich om net zo populair als zijn Scandinavische tegenhangers te worden.

In de op stapel staande verfilmingen kruipt Sean Bean in de huid van deze intuïtieve speurder, een mooie keus. Bovendien is het prettig voor Sean Bean dat hij, na zijn rollen als Boromir in The Lord of the Rings en Ned Stark in The Game of Thrones, nu ’s het einde van een film haalt.

In Duivelspiek laat Meyer zien wat hij in zijn mars heeft. Het verhaal volgt drie hoofdpersonen in wisselend perspectief, waarbij je op een pagina soms per alinea naar een ander personage glijdt. Daar zou je tureluurs van kunnen worden, maar hier toont Meyer zijn meesterhand. De wisselingen geven het verhaal, waar Meyer eigenlijk ruim de tijd voor neemt, een dwingend ritme waardoor je het boek moeilijk weg kunt leggen.

Belangrijk thema in het boek is wraak. Tobela, een voormalig huurmoordenaar getraind in de Sovjet Unie en hoofdpersonage in een eerdere thriller, wreekt de moord op zijn aangenomen zoon en de daarop volgende rechtbank-farce door het recht in eigen hand te nemen. Griessel gaat op jacht naar hem om zelf aan de verkeerde kant van de wet te komen in een onthutsende ontknoping.

Na Duivelspiek rest je niets anders dan 13 Uur om daarna te wachten op het derde deel rond Griessel, 7 Dae in het Zuid-Afrikaans.
Hieronder de interactieve trailer, in het Zuid-Afrikaans, maar goed te volgen voor ons Nederlanders. Je hebt zelf het lot in handen van de politieagent. Je kunt hem doodschieten of je kunt verder in de zaak duiken (voor 16+):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s