Maak van de noot een deugd

Bibliothecarissen zijn vaak wat eigenzinnig. Vandaar dat hier midden in de zomer een boek over kruid- en pepernoten in het zonnetje staat:  Maak van de noot een deugd; koken met kruidnoten, geschreven door Marije Sietsma en Karin Sitalsing.  Ook Thérèse Boer, Ronald Giphart, Siemon de Jong, Dick Soek en Pierre Wind droegen een steentje bij.

Als we het over pepernoten hebben bedoelen we meestal kruidnoten. Wat het verschil is wordt uit de doeken gedaan, uiteraard met de recepten erbij.

Wat doe je na 5 december met al die overgebleven kruidnootjes? Aan inspiratie geen gebrek. De noten zijn verwerkt in ontbijt, gebak, koek en snoep, voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes. Ook de drankjes ontbreken niet (kruidnotenlikeur!).  

De recepten variëren van supersimpel tot bewerkelijk – althans in mijn ogen, ik vind recepten al snel ingewikkeld. In de categorie ‘simpel’:  Pannekoekjes met verkruimelde pepernoten en Kruidnotenpasta. Iets meer werk zijn de Bonbons met amandelspijs en rum, en ook de Salade met geitenkaas, knoflookcroutons en portdressing. Het bereiden van “Kruidnoten met melkchocolademousse en mandarijngranité”, een recept van Thérèse Boer, lijkt me echt veel werk. Het ziet er wel heerlijk uit.

Maakte je je voorheen misschien kwaad dat er in september al kruidnoten in de supermarkt liggen, na het bekijken van dit boekje zou je willen dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Geen nood, ook het recept van de noten zelf staat erin. Zelfgemaakt zijn ze ook nog eens veel lekkerder.

Wat dit boek nog meer de moeite waard maakt is de vormgeving. De combinatie van foto’s en tekeningen in retro-stijl is heel fris en origineel. Hiervoor is onder meer Helga de Graaf veranwoordelijk. Het leverde de makers een Gourmand World Cookbook Award op in de categorie Illustratie.

Op de bijbehorende website www.kokenmetkruidnoten.nl kun je al een flink deel van het boek  bekijken.

Hier is een filmpje dat een indruk geeft van “the making of”, ook afkomstig van de site. Wie zin krijgt om meteen aan de slag te gaan kan het boek hier reserveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s