Voetnoot

Is stijl belangrijker dan inhoud of juist andersom. Gaat het om originaliteit, engagement, humor, journalistiek of plat vermaak. Kortom, waar moet een goede column aan voldoen. Dat hier verschillend over wordt gedacht is geen nieuws. Volgens Arnon Grunberg wordt een goede column gekenmerkt door het feit dat de lezer de volgende column van die columnist ook wil lezen.

Sinds maart 2010 schrijft Grunberg een stukje op de voorpagina van de Volkskrant. Hij zet hiermee een traditie voort die ooit begon met Simon Carmiggelt (Kronkel), Jan Blokker, Campert en Mulder (CAMU) en Martin Bril (Donkere dagen).Hoeveel mensen zouden ‘s ochtends staande in de gang bij de brievenbus al zijn stukje lezen? Het nieuws en andere maatschappelijke- en menselijke ongemakken worden op vlijmscherpe wijze becommentarieert. Deze columns zijn nu gebundeld onder de titel Voetnoot

Op 12 september vliegen we weer met z’n allen naar het stembureau. Voordat u het rode potlood ter hand neemt (of gaat het tegenwoordig digitaal?) nog even het volgende citaat uit de column ‘Vooroordeel’ :
“Wie anno 2010 nog gelooft dat de belangen van politici samenvallen met de belangen van burgers die op hen stemmen, heeft van naïviteit een serieuze hobby gemaakt.” Zo’n citaat is een goed begin van de dag, daar kun je mee verder. Het boekje staat er vol mee. Waar Grunberg over schrijft maakt niet uit, het is altijd lezenswaardig.

Wel is het raadzaam niet teveel columns achter elkaar te lezen. De kracht van de stukjes wordt dan minder. Dat zou jammer zijn voor wat wel gezien wordt als het dagelijkse hoogtepunt van de Volkskrant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s