Het fenomeen ‘Gijp’


Als vaste gast van het praatprogramma ‘Voetbal International’ is René van der Gijp uitgegroeid tot een mediafenomeen. Hij werd vorig jaar zelfs genomineerd voor de Televizier Talant Award. Tijdens het EK voetbal zat de dertien-voudig international drie weken lang aan tafel bij VI-Oranje. In die periode logeerde hij in de Koninklijke Suite van het Kurhaus hotel. Met afstand de grootste kamer die meestal wordt betrokken door presidenten, staatshoofden en andere hooggeplaatste personen.
Over deze Van der Gijp is een biografie verschenen met de eenvoudige titel Gijp.Schrijver Michiel van Egmond geeft een schets van een geboren zondagskind. Met aandacht voor zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan en zijn levensvisie. De schrijver leunt bij het samenstellen van dit boek voor een belangrijk deel op het programma VI, waarvan hij eindredacteur is. Ook komen collega’s en vrienden aan het woord.

Gijp doet het goed in het lezingencircuit en op de verrekijk. Hij heeft de lach aan z’n kont hangen. Anekdotes, mooie verhalen en kleedkamergrappen, hij schudt ze uit zijn mouw. Natuurlijk wordt de werkelijkheid hier en daar opgerekt.
Vrolijk wordt hij van hele kleine dingetjes: uitsmijtertje eten, een onverwachte terugspeelbal van Xavi of een vernietigende blik van Ibrahimovic. Zijn wensen gaan niet verder dan ’s ochtends opstaan en dan gewoon kunnen plassen.
Maar het is niet alleen vrolijkheid en lang leve de lol. Ook de andere kant van Van der Gijp wordt getoond. Hij kreeg vorig jaar een burn out, heeft soms angstaanvallen en lijdt aan een soort smetvrees.

Uit het boek komt naar voren dat Van der Gijp niet het maximale uit z’n carriere heeft gehaald. Hij was een begenadigd voetballer en had gemakkelijk honderd interlands kunnen spelen, maar de juiste instelling ontbrak.

Wat wel eens wordt vergeten is dat de voormalige rechtsbuiten veel verstand van voetbal heeft en een zeer scherp analyticus is. Een geboren verteller die het niet nodig heeft iemand te beledigen om overeind te blijven.
Heerlijk ongecompliceerd leesvoer voor op de bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s