Een onwaarschijnlijke reis

De onwaarschijnlijke reis van Harold FryDe Leesditboek-app, waarin de eerste hoofdstukken te lezen waren van het boek De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry, maakte me nieuwsgierig naar de rest. Dat is dan ook precies de bedoeling van deze app. De rest stelde niet teleur.

Harold Fry is niet lang geleden met pensioen gegaan. Hij slijt samen met zijn vrouw Maureen zijn dagen in Kingsbridge, in het zuidelijkste puntje van Engeland.
Op een dag ontvangt Harold een afscheidsbrief van Queenie, een oud-collega, die terminaal ziek is en in een hospice verpleegd wordt in Berwick-upon-Tweed, een plaatsje in het uiterste noorden van het land. Twintig jaar geleden vertrok ze plotseling en Harold heeft nooit meer iets van haar gehoord.

Harold schrijft haar een brief terug en gaat de deur uit om die te posten. Maar het geeft een onvoldaan gevoel om alleen maar een nietszeggende brief te sturen en hij loopt de eerste brievenbus voorbij. De tweede ook, en zo loopt hij door langs alle volgende brievenbussen. Gaandeweg besluit hij helemaal naar haar toe te lopen en de brief zelf te bezorgen, met het idee dat ze daardoor zal blijven leven.
Het wordt een wandeling van 800 kilometer, op verkeerde schoenen en zonder kaart of telefoon. Zijn tocht neemt de vorm aan van een pelgrimage en begint na verloop van tijd de aandacht te trekken.

Onderweg komen allerlei herinneringen boven en we leren gaandeweg hoe Harold geworden is wie hij is, waardoor zijn huwelijk in het slop is geraakt, wat er is gebeurd met zijn zoon en waarom Queenie destijds zo plotseling is vertrokken. Door ontmoetingen met mensen van allerlei pluimage en door het nauwe contact met de wereld om hem heen ervaart hij alles intensiever dan hij de laatste jaren ooit gedaan had.
“Al wandelend bevrijdde hij het verleden dat hij twintig jaar lang had geprobeerd te onderdrukken, en nu kwetterde en buitelde het door zijn hoofd met een eigen wilde energie”

Ondertussen maakt zijn vrouw Maureen ook een hele ontwikkeling door. Van ongerustheid en irritatie naar gemis en acceptatie van het verleden, en tenslotte zorgt een vernieuwd verlangen naar haar man ervoor dat ze hem achterna reist.

Deze prachtige, sfeervolle debuutroman van Rachel Joyce staat op de Man Booker Prize 2012 longlist.
De eerste 31 bladzijden zijn hier te lezen en wie het boek wil reserveren kan dat hier doen.
Harold Fry heeft een Facebookpagina met links en foto’s van de plaatsen waar hij geweest is.
Op YouTube is een interview met de schrijfster te bekijken. En hier is de boektrailer:

Een gedachte over “Een onwaarschijnlijke reis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s