Hurray for Peter May

Wilson: "Er is hier niets, helemaal niets"
Wilson: “Er is hier niets, helemaal niets”

The Blackhouse speelt op Lewis, het noordelijkste deel van het grootste eiland van de Buiten-Hebriden.

Schrijver Peter May heeft hiervoor een aantal thrillers geschreven die spelen in Beijing.

Vanwege zijn “Chinese” thrillers is hij zelfs lid van de Chinese Crime Writers’ Association en mag hij voor z’n research een beroep doen op de Chinese politie, wat tamelijk bijzonder is.

Het lijkt een heel eind van China naar de Buiten-Hebriden, maar May produceerde voor de Schotse tv een serie over de Buiten-Hebriden en heeft er langere tijd gewoond.

Hij zegt in een interview dat hij zijn hart heeft verpand aan de eilanden en de bewoners en daar mogen we blij om zijn want The Blackhouse is een formidabele detective.

Eerst even Google Maps geraadpleegd zodat we weten waar Lewis ligt (als je op de kaart klikt krijg je een filmpje te zien van een eenzame motorfietser op Lewis, genaamd Wilson, die zijn camera 360 graden laat draaien met de woorden “Er is hier niets, helemaal niets”). 

In dat niets speelt The Blackhouse van Peter May. Al doet de titel anders vermoeden, het boek is gewoon vertaald in het Nederlands. Ondertussen wordt dit wel een heel lang blog als ik nog wat over The Blackhouse wil zeggen.

Naar de catalogus
Naar de catalogus

Eigenlijk kan ik daar kort over zijn. The Blackhouse is het eerste deel van wat een trilogie moet worden, The Lewis trilogy.

“De Schotse inspecteur Fin Macleod keert na 18 jaar terug naar zijn geboorte-eiland Lewis, waar een moord is gepleegd die een sterke gelijkenis vertoont met een moord in zijn huidige woonplaats Edinburgh.”

Dat is de korte omschrijving uit de catalogus en het begin van een detective die je volledig meesleept. Het eiland Lewis en zijn bewoners worden door May prachtig neer gezet. Het kale eiland waar de westenwind vrij spel heeft en de oceaan tegen de rotsen beukt, is het decor van een verhaal waar langzaam de schillen van de ui worden gepeld. Met Het strand van de verdronkenen van Domingo Villar hebben we er zo maar een nieuw subgenre bij, detectives die spelen aan het eind van de wereld waar de wind vrij spel heeft en de mensen het liefst niet open doen als de deurbel gaat.

Op Lewis moeten ze ook maar een Crime Writers’ Association oprichten, met May als enige lid. Ik heb in ieder geval het tweede deel besteld bij de boekhandel, The Lewis man. In het Engels, want ik wil niet te lang wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s