Tip vd Mnd : Jacob Vis – Tandem

Tandem is de naam van een plantage op Sumatra en het geromantiseerde maar harde verhaal van de grootvader van Vis.
Dirk Sanders is tabaksplanter in Deli in het begin van de twintigste eeuw. Een tijd waarin de eerste barsten verschijnen in het koloniale bewind. Sanders houdt er in de ogen van mede-planters te liberale opvattingen op na. Zijn vriend Metz heeft een kleine plantage waar alleen vrije koelies werken. Zover is het op Tandem nog niet maar Sanders verafschuwt de onmenselijke behandeling van koelies op veel plantages en gaat op een menselijke manier om met zijn personeel.

Naar catalogus
Naar catalogus

De verlichte opvattingen van Metz en in mindere mate Sanders tegenover de traditionele opvattingen van andere planters zorgt voor een voortdurende spanning in het verhaal. Spanning waaraan je kunt zien dat Vis een van onze beste thrillerschrijvers is.

Tandem is een hedendaags verhaal over een periode in onze geschiedenis waar je je bedenkingen bij kunt hebben. Vis waakt ervoor moralistisch te worden en dit zorgt ervoor dat de roman realistisch blijft. Je steekt bovendien het nodige op van de tabakscultuur. Vis gebruikte het boek ‘Handleiding voor de Deli-tabakscultuur’ van zijn grootvader en heeft dit prachtig verweven in het verhaal. In de meer dan bekwame schrijvershanden van Vis waan je je 584 bladzijden lang op Sumatra.

Een gedachte over “Tip vd Mnd : Jacob Vis – Tandem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s