Roslund en Hellström of TED

Naar catalogus
Naar catalogus

Op deze maandagmiddag schijnt een herfstzonnetje en vraag ik me af ik moet bloggen over het cynische Twee soldaten of over een magische TED-talk.

Roslund en Hellström zijn niet de vrolijkste thrillerschrijvers. Stevige onderwerpen als vrouwenhandel worden onverbloemd neergezet. Gelukkig hebben ze Ewert Grens als politieman, in al zijn onaangepastheid een man om van te houden. Hun nieuwste thriller is dik en hard als een baksteen en ligt als zodanig wat zwaar op de maag. Twee 18 jarige jongens uit een achterstandswijk leiden een bende. De eerste 230 bladzijden vertellen hun verhaal. Toen ik me afvroeg of Ewert Grens nog een rol ging spelen keek ik even op de achterflap. Dat had ik beter niet kunnen doen want daar stond pontificaal een cruciale gebeurtenis vermeld die pas plaats vindt op bladzijde 234. Uitgever De Geus heeft daar nogal een handje van, dus een dikke duim naar beneden voor de uitgever.

Roslund en Hellström kunnen geen beroerd boek schrijven, maar de uitzichtloosheid van de mensen in de wijk, kruipen onder de huid en daar moet je tegen kunnen. Zelf halen ze hun verhaal in een nawoord ietwat onderuit door te zeggen dat de geschetste bende-cultuur niet heerst in Zweden, maar dat er wel 5.000 jongeren in de criminaliteit dreigen te belanden.

Dan toch liever iets vrolijks. Marco Tempest is een goochelaar, maar niet eentje in de traditionele zin. In onderstaand filmpje laat hij je verbaasd staan over zijn inventieve combinatie van een aloude kaarttruc en moderne middelen. Eerder hadden we al een TEDtalk van Arianne Huffington en over TEDx in Amsterdam. TED is een platform voor ideeën, voor denkers en dromers.
Deze cybermagie wilden we u niet onthouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s